Prima zi a anului nou la Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria

Prima zi a anului nou la Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria

În prima zi a Anului Nou civil, Biserica Ortodoxă sărbătoreşteTăierea împrejur cea după Trup a Domnului. Tot pe 1 ianuarie se face și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Cu acest prilej, vineri, 01 ianuarie 2016, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în Catedrala Episcopală din Giula, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, din soborul slujitor au făcut parte : Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilierul Economic al Episcopiei, Părintele Singhel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Petru Pușcaș, Parohul de la Giula Mică, Arhidiaconul Claudiu Condurache și Diaconul Emanuel Văduva, Diaconii Catedralei. La slujbă au participat monahi și monahii de la Centrul Eparhial, precum şi numeroşi credincioși.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța acestei zile „în viața lumii întregi, aflată în duh de sărbătoare și cu dorință de înnoire și schimbare, dar adevărata înnoire a omului și schimbarea sa ființială nu îi pot veni de altundeva, decât de la Bunul Dumnezeu, Care L-a trimis în lume pe Fiul Său, făcut Om, sub chip de Prunc, Care restaurează firea omenească și îl schimbă cu adevărat pe om, prin Jertfa și dragostea Sa dumnezeiască, de care cu toții avem nevoie. Ierarhul a subliniat din nou importanța celor două teme ale Anului omagial și comemorativ, în Patriarhia Română, îndemnându-i pe părinți să contribuie și ei, într-un mod decisiv, la transmiterea și sădirea credinței în sufletele copiilor și nepoților lor, pentru a fi, mai târziu, bucurie pentru familiile lor, dar și pentru neamul și Biserica din care și ei fac parte”.

Au fost elogiați, de asemenea, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, de la trecerea căruia în lumea veșniciei se împlinesc, în 2016, trei sute de ani.

La final, în semn de binecuvântare, Ierarhul i-a miruit pe toți credincioșii și le-a urat ”La mulți ani!”.

Tot în această zi a fost oficiată Slujba Te Deum-ului.

Comentarii Facebook


Știri recente