Prima unire a românilor sub Mihai Viteazul. Ioan Aurel Pop: S-a făcut și „prin tainica lucrare a preoților”

Prima unire politică a românilor s-a făcut la 27 mai 1600, cu 420 de ani în urmă, sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Luptând să scape de dominația otomană, el a realizat că numai unirea lor într-un stat puternic putea împlini acest scop. Astfel, a creat conștiința că Transilvania poate să devină românească și din punct de vedere politic, nu numai etnic, spunea Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Istoricul explica în 2018 că domnitorul a avut și o dimensiune europeană, nu doar de apărător al românilor, căci era perceput în mediile diplomatice internaționale ca apărător al Constantinopolului și implicit al creștinătății într-o perioadă de expansiune a Imperiului Otoman.

La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a fost primit triumfal în Alba Iulia, oraș pe care l-a transformat ulterior, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei Țări Române. La 27 mai 1600, el a emis un hrisov prin care se intitula „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”.

De atunci, „nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate”, scria Nicolae Iorga. Mihai Viteazul a adoptat o stemă care reunea vulturul valah cu bourul moldovenesc și cu turnurile transilvane, a construit o catedrală ortodoxă la Alba Iulia, a acordat înlesniri preoților și iobagilor români și l-a numit Mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop.

După moartea lui Mihai, stăpânii străini ai Transilvaniei au scris că „toate legăturile cu țările valahe trebuie rupte și niciodată slujitori de-ai domnilor români, care se numesc călugări și care au pregătit tainica lucrare a lui Mihai Viteazul, să nu mai treacă munții”, sublinia Ioan Aurel Pop într-un interviu exclusiv acordat Trinitas TV în seria „100 de adevăruri istorice”.

Aceasta certifică rolul important jucat de ortodoxie în conservarea identității naționale în toate teritoriile locuite de români. „Mihai Viteazul e acuzat că a făcut Unirea prin «tainica lucrare a preoților săi». Ce vreți mai frumos?”, spunea Președintele Academiei în Anul Centenar.

Foto credit: Mira Kaliani / Editiadedimineata.ro

Comentarii Facebook


Știri recente