Prima slujbă în limba română în Santiago de Chile

Pr Daniel Ene a slujit în Chile

Părintele Daniel Ene, protopop de New York, Noua Anglie și Estul SUA, a oficiat luna trecută prima slujbă în limba română în Santiago de Chile.

Miercuri, 28 februarie, în contextul festivităților legate de Centenarul Marii Uniri, părintele Daniel a săvârşit o slujbă de Te Deum, urmată de sfinţirea drapelului României. Tot cu acest prilej, a fost binecuvântat sediul Ambasadei României în Chile.

În omilia sa, părintele protopop a transmis binecuvântarea Mitropolitului Nicolae al celor două Americi și i-a îndemnat pe români să „păstreze vie credința, limba și tradiția românească”.

Tot cu acest prilej, la sediul ambasadei a avut loc ceremonia de acordare a cetățeniei române unui grup de 6 chilieni, descendenți din cetățeni români emigrați în Chile câteva decenii în urmă.

Vizita părintelui Daniel Ene în Republica Chile s-a desfăşurat în perioada 26 februarie – 2 martie 2018, la invitaţia ambasadei României, cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae.

Demersuri privind organizarea unei parohii româneşti în Chile

În debutul vizitei sale, părintele protoiereu s-a întâlnit cu Excelența Sa, Doamna Monica Mihaela Știrbu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Chile.

Dragostea, patriotismul, profesionalismul și determinarea sunt câteva din calitățile cu care Dumnezeu a înzestrat-o pe doamna ambasador, calități care se vădesc în tot ce dânsa a reușit într-o perioadă foarte scurtă să împlinească.

Marți, 27 februarie, părintele Daniel Ene s-a întâlnit cu părintele vicar Ignatios Cavieres al Bisericii Ortodoxe Grecești din Santiago de Chile.

Părintele Daniel Ene s-a întâlnit cu părintele vicar Ignatios Cavieres. Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Grija pastorală a românilor, dificultățile și particularitățile ortodoxiei din Chile au fost câteva din subiectele discutate.

În urma discuţiilor purtate părintele vicar s-a angajat să sprijine pastoral comunitatea românească, fiind de acord cu oficierea Sfintei Liturghii în limba română în biserica greacă din capitala chiliană.

Urmare acestui mesaj încurajator, dar și dorinței tuturor celor prezenți ca în Chile în viitor să existe o parohie românească, părintele Daniel Ene a rugat-o pe doamna Ioana Galea, membră a comunității, să înceapă demersurile înființării unei asociații creștin ortodoxe românești, dar și a unei școlii românești, asigurându-o de tot sprijinul Mitropoliei.

Expoziţie de artă contemporană

Joi 1 martie părintele Daniel Ene a vizitat și expoziția de artă contemporană Anatomia Spiralei a artistului plastic român Camil Mihăescu, la Palatul Baburizza din Valparaiso.

Expoziția a fost organizată de Ambasada României la Santiago de Chile în parteneriat cu Primăria orașului Valparaiso, în colaborare cu Muzeul de Arte Frumoase din Valparaiso, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Viticultorilor din Regiunea Casablanca-Valparaiso.

Numărul cetăţenilor români stabiliţi în R. Chile este de aproximativ 2000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Santiago de Chile şi în Copiapo, un oraș minier unde numărul românilor este estimat la 500, restul în alte oraşe precum: Rancagua, Iquique, Valdivia, Valparaiso, Viña del Mar, Punta Arenas sau Concepcion.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente