Prima Liturghie ortodoxă la Redondo

Timp de două zile, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a fost oaspetele românilor din Portugalia, prin vizita arhierească efectuată la acest sfârșit de săptămână la Setubal și Redondo. Ierarhul a fost invitat să ia parte și la manifestarea culturală „Saberes&Sabores – de outras Gentes”, eveniment încununat de slujirea Sfintei Liturghii arhierești duminică, 11 martie, în Igreja do Convento Santo Antonio din Redondo, informează episcopiaspanieiportugaliei.es. Momentul religios a avut o însemnătate aparte prin faptul că a fost prima Liturghie săvârșită aici după anul 1834, lucru dovedit și prin numărul mare de credincioși care au luat parte, printre ei numărându-se și aproape 30 de catolici. Curioși de modul de săvârșire a unei Liturghii în Biserica Ortodoxă, ei au asistat la toată slujba, iar la final Preasfințitul Timotei le-a explicat diferențele față de misa catolică.

De asemenea, cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale a fost tradus în limba portugheză, pentru ca și ceilalți să audă deslușirea pericopei evanghelice din Duminica a 2-a din Post, care a evocat minunea vindecării de către Mântuitorul Hristos a slăbănogului din Capernaum.

Pornind de la dragostea celor patru care l-au dus pe slăbănog la Mântuitorul spre a fi vindecat, Părintele Episcop Timotei a subliniat importanța iubirii între oameni și a solidarității, dându-L ca exemplu primordial pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos: „M-am gândit să vă vorbesc despre solidaritate pentru că, din păcate, o pierdem. Un sfânt părinte al Bisericii Răsăritene zicea că sfârșitul lumii va veni atunci când va crește iarba pe poteca ce duce de la o casă la alta. Și are perfectă dreptate. Sfârșitul lumii va veni în momentul în care oamenii vor trăi individual, vor fi acaparați de acest sentiment al egoismului, egoism care nu este un caracter al lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu Se dă încontinuu, se jertfește încontinuu. Și ca să fim mântuiți, trebuie să ne asemănăm lui Dumnezeu. Dumnezeu ne îndeamnă „Luați seama la Mine Însumi, că sunt blând și smerit cu inima!”. Aceleași sentimente trebuie să ne caracterizeze și pe noi, oamenii. Trebuie să ne sacrificăm pentru fratele nostru!”.

Promovarea culturii românești

În fiecare an în luna martie, municipiul Redondo devine gazda unei ample manifestări culturale care se adresează tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate. Însuși primarul orașului, Alfredo Falamino Barroso, se declară deschis tuturor celor care contribuie, prin ceea ce fac, la promovarea orașului și la comuniunea locuitorilor. Iar festivalul multicultural de la început de primăvară sporește această imagine. Românii le-au arătat tuturor care este portul nostru popular, muzica noastră, dansurile și cântecele specifice diferitelor zone ale țării noastre, dar au fost prezentate și filme documentare despre istoria țării.

Preasfințitul Timotei și-a început vizita pastorală în Portugalia sâmbătă, 10 martie, când a vizitat expoziția „De departe, aproape”, deschisă la Museu Regional do Vinho din Redondo, însoțit de Ambasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici, primarul de Redondo, Alfredo Falamino Barroso, și preotul din Setubal, pr. Ion Florentin Dobrescu. Doamna preoteasă Laura Dobrescu a făcut o prezentare a muzeului, cu expozițiile de vinuri, modul în care se fabrică vinul, piese vechi, unelte de lucru ale muncitorilor, etapele fabricării etc. Apoi au vizitat expoziția de obiecte românești din colecția Muzeului Astra din Sibiu, de care s-a ocupat tot doamna preoteasă.

Următorul popas al Preasfințitului Episcop Timotei a fost la Centrul Cultural din Redondo, unde primarul orașului i-a prezentat clădirea cu spațiile puse la dispoziție și unde, la ora 21.00, a avut loc un spectacol de muzică și dansuri populare românești. A urcat pe scenă Grupul folcloric Bucovina, prezentând dansuri specifice mai multor regiuni ale României, majoritatea membrilor acestui grup fiind români stabiliți în Lisabona și împrejurimi. Aproape 200 de oameni au asistat la acest moment artistic, cunoscători sau curioși ai tradițiilor noastre.

Acestea nu sunt unicele momente ale românilor din șirul manifestărilor. În zilele anterioare, ei au organizat seri de film documentar, oricine putând cunoaște mai bine trecutul țării noastre din pelicule care au prezentat autobiografia lui Nicolae Ceaușescu sau aspecte din viața capitalei noastre, București. Vor fi urmate, săptămâna viitoare, de filmul Istoria Epocii de aur.

Olăritul în Redondo

Cu o istorie de secole, olăritul este una dintre activitățile care spun multe despre municipiul Redondo. Are nu doar un caracter decorativ, ci și unul practic. Episcopul Timotei a fost martorul dibăciei oamenilor devotați olăritului, vizitând duminică, 11 martie, Museu de Barro, renumit prin vasele de olărit expuse, cu forme și cromatică diverse. Li s-a prezentat pe scurt parcursul istoric și tehnic al olăritului, care nu și-a pierdut în timp originalitatea sau puterea inovatoare, dar și figurile care au marcat acest domeniu.

Misiune „de departe, aproape”

Slujba săvârșită duminică, de Preasfințitul Timotei, este prima Sfântă Liturghie ortodoxă și prima Liturghie oficiată în biserica catolică din Redondo după anul 1837. Dacă ne gândim la faptul că în oraș sunt stabiliți în acest moment 87 de români, numărul celor care au venit la prima slujbă, și anume în jur de 25, este destul de mare. Cifrele au fost ridicate de creștinii catolici din Portugalia, dar și de românii din Parohia Setubal, cu filiile Alcochete, Mucifal și Estremoz, păstorite de părintele Ion Florentin Dobrescu.

Românii din Redondo participă la sfintele slujbe într-unul dintre orașele menționate mai sus, unde există fie o parohie, fie o filie, fapt pentru care sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri, la fel ca părintele paroh. Nu se pot lăuda cu venituri foarte mari, deoarece ocupațiile de bază sunt în această regiune agricultura, munca la câmp, alimentația sau fermele.

Părintele Florentin a venit în Portugalia în 2007, când a fost întemeiată Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Setubal, din inițiativa unui grup de cetățeni români de aici. Încă de la început, slujbele s-au oficiat în Capela Nossa Senhora de Saúde, prin bunăvoința Episcopiei Catolice din Setúbal. Un an mai târziu, câțiva enoriași din Alcochete au obținut de la primărie dreptul de la folosi Capela São Sebastião pentru slujbe ortodoxe, devenind filie.

Pe lângă misiunea duhovnicească, parohia a inițiat și evenimente culturale, în colaborare cu Institutul Cultural Român, Parohia catolică São Sebastião (concerte de Crăciun în 2009 și 2010), Museu de Arqueologia e Etnografia de Setúbal (expoziția Art Nouveau na Roménia), Museu de Trabalho Michel Giacometti din Setúbal (proiectul De longe, de perto).

Comentarii Facebook


Știri recente