Prima Liturghie a Darurilor înainte sfințite din anul 2014

În Biserica Ortodoxă s-a oficiat astăzi, 5 martie, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite pentru prima dată în anul 2014. Aceasta este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe.

Liturghia Darurilor înainte sfințite se oficiază numai în Postul Mare. La început, Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a Vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârșește dimineața. Liturghia Darurilor se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică și a zilelor aliturgice.

Această slujbă este, de fapt, un ritual de împărtășire dezvoltat prin îmbinarea Slujbei Vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii.

Autor al Liturghiei Darurilor înainte sfințite este considerat Sfântul Grigore Dialogul, care a trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunțat și Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente