„Prima Înviere” a avut loc în Corfu cu spargerea vaselor de ceramică și în sunet de orchestră (VIDEO)

Locuitorii din Kerkyra au serbat sâmbătă „Prima Înviere a Domnului” prin obiceiul botidelor.

Acest obicei datează din perioada ocupației venețiene a insulei Corfu, când din cauza interzicerii manifestărilor religioase noaptea, locuitorii erau nevoiți să serbeze Paștele ziua.

La finalul unei procesiuni care are loc anual cu moaștele Sfântului Spiridon, este oficiată vecernia Învierii în Catedrala Mitropolitană din Kerkyra.

Când Mitropolitul cântă stihul „Scoală-Te, Doamne, judecă pământul”, atunci sunt trase clopotele tuturor bisericilor din oraș, iar locuitorii aruncă de la balcoane vase vechi de ceramică, numite botides.

Sute de botide pline cu apă și legate cu panglici roșii se sparg pe pământ căzând liber de la obloanele locuințelor.

Odată cu spargerea botidelor se alungă spiritele rele și se face referire la cutremurul care a avut loc la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Orchestra din Kerkyra defilând pe străzile orașului în sunet de marș religios în Sâmbăta Mare. Foto credit: EUROKINISSI / Yorgos Konatrinis

Acest obicei unic în Grecia este însoțit de sunetul focurilor de tun din Fortul Vechi, precum și de marșurile religioase interpretate de orchestrele locale. Potrivit tradiției se interpretează Marcia Funebre din Eroica lui Beethoven și Calde Lacrime de Cesare De Michelli.

Obiceiul din Sâmbăta Mare atrage mii de turiști în fiecare an care nu doar imortalizează spargerea vaselor de ceramică, ci adesea păstrează un ciob pentru că localnicii spun că le va aduce noroc.

Mii de turiști fotografiază vasele de ceramică umplute cu apă care se aruncă de la balcoanele clădirilor din Kerkyra la „Prima Înviere”. Foto credit: Eurokinissi / Yorgos Konatrinis

Imagine reprezentativă: Aruncarea botidelor în Kerkyra în Sâmbăta Mare. Credit: Intime News / Dimitris Kapantais

Comentarii Facebook


Știri recente