Prima ediţie a Festivalului „Emil Monţia”, la Șiria – Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a desfășurat în localitatea Șiria din județul Arad, în perioada 02 – 03 iulie 2016, prima ediție a Festivalului „Emil Monţia”, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial.

Asociaţia Culturală „Emil Monţia”, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria comunei Şiria şi Parohia Ortodoxă din Șiria au organizat o primă ediție a unui Festival dedicată personalității lui „Emil Monţia”.

În Muzeul memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia”  a avut loc sâmbătă, 02 iulie, de la ora 18.00, o masă rotundă „Emil Monţia – o personalitate a patrimoniului cultural românesc”. După un „Cuvânt de deschidere” al primarului comunei Şiria, ing. Valentin Bot, au fost prezentate referate astfel:
–          „Tradiţia corală din Banat-Crişana”, de dr. Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad;
–          „Itinerarul copilăriei lui Emil Monţia” – prof. Marcel Priescu;
–          „Amintiri cu Emil Monţia” – Înaltpreasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului;
–          „Aşa cum l-am cunoscut pe marele Emil Monţia” – prof. univ. dr. Radu Homescu;
–          „Emil Monţia şi începutul profesiei mele de dascăl la Şiria” – înv. Mircea Puicaru;
–          „Chiriaş la Emil Monţia” – rapsod popular loan Lasca;
–          „Emil Monţia – doctor al sufletelor şirienilor” – preot Teodor Poneavă;
–          „Din creaţia muzicală a lui Emil Monţia” – prof. Marius Lugojan.

În Biserica ortodoxă din Şiria s-a oficiat duminică, 03 iulie, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie de către Părintele Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar eparhial, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Emil Monţia”. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit o slujbă de comemorare Emil Monţia.

În după-amiaza aceleiaşi zile, de la ora 18:00, participanţii au fost invitaţi, la Teatrul de Vară, unde a avut loc o paradă a portului popular urmată de un spectacol cultural-artistic susţinut de: Teatrul de păpuşi „Animino”, coordonator Mihaela Andrei; Corul „Lira”, dirijor Ovidiu Boar; Ansambul folcloric „Şiriana”, coordonator Viorel Popa; Grupul vocal „Podgorenii”, dirijor Victor Şofrag; Corul „Emil Monția”, dirijor Ovidiu Boar.

Emil Monţia, prin creaţia sa, întregeşte în şcoala de muzică trio-ul arădean, alături de Ion Vidu şi Sabin Drăgoi. Născut în Şicula, pe valea Crişului Alb, încă din adolescenţă a fost influenţat de folclorul local. S-a format ca muzician la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori pe Eusebiu Mandicovski şi Ioan Scărlătescu. Creaţiile sale muzicale aparţin unor diferite genuri: lieduri, cântece corale, operă muzicală. Opera „Fata de la Cozia” a fost jucată în câteva stagiuni la Opera Română din Cluj în perioada interbelică. O bogată colecţie de colinde semnate de Emil Monţia a fost editată chiar în timpul vieţii sale. A scris lucrări pe versurile unor poeţi clasici (Mihai Eminescu, George Coşbuc), dar şi a unor poeţi contemporani lui: Octavian Goga, Lucian Blaga. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a operelor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Din anul 1907 s-a stabilit la Şiria, unde avea un cabinet avocaţial. A trăit întreaga sa viaţă la Şiria, până în februarie 1965.

Comentarii Facebook


Știri recente