Prima duminică după starea de urgență: Cum a înflorit asfaltul din curtea bisericilor (FOTO)

În biserici s-a oficiat prima liturghie duminicală cu participarea credincioșilor. Preoții și enoriașii s-au regăsit cu emoție și bucurie după încetarea stării de urgență. Multe parohii și-au pregătit curțile cu semne care marcau distanța de siguranță sanitară, pe care le-au îmbrăcat „de sărbătoare”, desenând flori colorate pe pavaj.

La începutul stării de urgență, Părintele Patriarh a rugat credincioșii să respecte regulile sanitare și să aștepte cu răbdare o vreme, așa cum au cerut autoritățile, înainte de a reveni în comuniune eclezială.

Între timp, Preafericirea Sa a chemat la alte forme de comuniune: comuniunea prin rugăciune și fapte bune. Între cele din urmă, el a inclus și milostenia duhovnicească, realizată prin „iertarea aproapelui și împăcarea cu toți cei pe care i-am supărat”.

Astfel, pentru scurt timp, după cum spunea Părintele Patriarh, casele credincioșilor au devenit „paraclise sau capele familiale” care, prin rugăciune, au ținut legătura cu bisericile din parohii. Nu a fost totuși ușor nici pentru credincioși, nici pentru păstorii lor, văduviți de bucuria comuniunii depline.

La expirarea stării de urgență, slujitorii bisericilor s-au pregătit cu multă bucurie să-și întâmpine credincioșii, unii inspirându-se după modelul bisericilor din Georgia, unde credincioșii stăteau distanțați folosind repere desenate în formă de flori pe pavajul curților.

Curțile bisericilor au devenit adevărate sărbători ale culorii, după cum o dovedesc multe fotografii făcute publice la începutul acestei săptămâni. Printre ele, Catedrala din Baia Mare, care și-a așteptat credincioșii cu flori desenate în culorile tricolorului (foto deschidere și mai jos):

Părintele Episcop Iustin și tinerii voluntari așteptând credincioșii la liturghie în fața Catedralei din Baia Mare. Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Răspunsul credincioșilor a fost pe măsură. Un fotograf a surprins oameni înlăcrimați în curtea Parohiei „Sf. Ioan-Iacob Hozevitul” din Florești, județul Cluj:

Foto: Facebook / Nicu Cherciu
Foto: Facebook / Nicu Cherciu

Credincioșii au exprimat aceeași emoție și bucurie și pe rețelele de socializare. „Comunitate, comuniune, credință și Hristos. În mijlocul nostru și în noi. Bine am revenit acasă, în biserică!”, a scris duminică Oana Moșoiu, lector universitar din București, într-o postare pe Facebook.

Mona Șerbănescu, directoarea Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, i-a răspuns printr-un comentariu care face referire la Dumnezeu, Izvorul Vieții: „…eu zic că nu am plecat decât fizic. A fost ca o respirație mai profundă ziua de azi! Am avut aproape de noi FÂNTÂNA”.

„Atâta vreme cât viața noastră se desfășoară în lumina lui Hristos, prilejurile de bucurie nu vor lipsi. Duminica trecută a fost un astfel de prilej”, a declarat dr. Nicolae Dobre, specialist în telecomunicații, într-un mesaj transmis Agenției Basilica.

„Am avut din nou bucuria de a cânta împreună «Hristos a înviat!» – cea mai frumoasă cântare a Creștinismului, am simțit din nou bucuria prezenței copleșitoare a Mântuitorului, adeverindu-se din nou făgăduința Sa: «Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20)”, a mai spus el.

Inginerul, credincios al Parohiei Brâncuși din Capitală, a adăugat că cea mai recentă liturghie i-a dat speranță și încredințarea că Dumnezeu ne poartă de grijă și că Biserica Sa nu va fi biruită de vitregiile vremurilor. Așa a arătat liturghia duminică la parohia sa:

Foto: Biserica Sf. Ioan Rusul-Brâncuși

„Duminică dimineață m-am îndreptat spre capela unde de patru ani dau răspunsuri la strană alături de prietenii mei. Erau aproape toți acolo, atinși de stropii de ploaie, înfrigurați, dar mai bucuroși și emoționați ca niciodată că puteam da slavă lui Dumnezeu pentru toate. Inimile și glasurile noastre tremurânde erau la unison și răsunau atât de frumos!”, a povestit emoționată Georgiana Nistor, o studentă din Iași.

Foto: Biserica Sf. Ioan Rusul-Brâncuși

„Am simțit că adevărata comuniune există doar în Biserică, pentru că doar acolo te poți întâlni pe deplin cu Hristos”, a declarat și Iuliana Pîrvu, colega ei, care a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sf. Trei Ierarhi” de la Colegiul Pedagogic din Iași. „A fost o bucurie deosebită să văd cum credința îi unește pe oameni în același duh, în același cuget”, a mai spus tânăra.

Foto: Biserica Sf. Nicolae – Socola, Iași

„M-am simțit în comuniune cu ceilalți oameni și participant activ”, a povestit și Alexandru Ghiuruțan, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. „Mi-am dat seama că diferența între a privi Liturghia la televizor și a merge la slujbă este ca diferența între a privi o emisiune despre gătit și a găti și gusta efectiv bucatele în realitate”, a adăugat studentul.

Foto: Parohia Sf. Gheorghe – Progresul din București

„Ce poate fi mai frumos ca într-un sătuc de munte din nordul Bucovinei, după două luni de distanțare socială, să ne întâlnim toți, tineri și bătrâni, părinți și copii, în Biserică? În jurul acesteia gravitează viață comunității, am simțit acum acest lucru”, a afirmat Iulian Tomeac, originar din localitatea suceveană Brodina și student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Foto credit: Facebook / Maria Georgiana Chertiție (foto deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente