Prima biserică din Polonia cu hramul Sf. Luca al Crimeei este dedicată victimelor nazismului

În Eparhia de Białystok și Gdańsk a fost sfințit un locaș de cult în memoria celor 55 de persoane din localitatea Łaźnie ucise de naziști în anul 1943. Este prima biserică de pe teritoriul Poloniei care are ca ocrotitor pe Sfântul Luca al Crimeei.

După ce a oficiat slujba de sfințire, Înaltpreasfinţitului Părinte Iacob de Białystok și Gdańsk a explicat credincioșilor că Sfântul Luca nu a fost ales la întâmplare patron spiritual al locașului de cult dedicat eroilor naționali din Łaźnie.

Ierarhul a evidențiat că există o legătură între cei 55 de martiri și sfântul Luca prin faptul că cel din urmă a suferit, la rândul său, opresiuni atât din partea naziștilor, cât și din partea regimului comunist.

Sfânta Liturghie în lăcașul de cult ocrotit de Sf. Luca Medicul. Foto credit: Biserica Poloniei.

După sfințirea locașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Iacob a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu episcopul vicar Andrei. La slujbă au asistat autorități locale, dar și credincioși din Bialystok, informează Biserica Poloniei.

Locașul de cult sfințit la sfârșitul lunii iunie este amplasat în pădurea Knyszyńska, una dintre cele mai mari zone forestiere din Polonia.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei

Comentarii Facebook


Știri recente