Vineri, 13 decembrie 2013, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzau, in mijlocul a 20 de reprezentanti ai scolilor din judetul Buzau, a fost prezentat Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, planificat sa inceapa in ianuarie 2014, in cadrul unui eveniment de lansare gazduit de D-ra Inspector Cristiana Stoica, D-na prof. Luminita Anghel si Pr. prof. Cristian Dima, metodisti ai ISJ Buzau pentru Programe si proiecte educationale europene.
Aprobat pe 19 noiembrie 2013, cu un buget de 14,7 miliarde euro, de catre Parlamentul European, noul program Erasmus+ combina toate schemele actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, inclusiv programul „Invatare pe tot parcursul vietii” (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineret in Actiune” si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). Acest lucru va facilita intelegerea de catre candidati a oportunitatilor disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.
Conform Ghidului European Erasmus+ – lansat cu o zi inaintea acestui eveniment – programul, care se va desfasura pe o perioada de sapte ani (2014-2020), are ca scop stimularea dezvoltarii competentelor si a capacitatii de insertie profesionala, sprijinirea modernizarii sistemelor de invatamant, de formare profesionala si pentru tineret si imbunatatirea competentelor lingivistice a peste 4 milioane de beneficiari: studenti, elevi, ucenici, manageri si factori de decizie din invatamantul european, lucratori de tineret, profesori, institutii de invatamant de la toate nivelurile, ONG-uri, organizatii frunizoare de formare profesionala, grupuri non-formale de tineri, agenti economici si diferiti partneri sociali, incurajandu-se proiectele cross-sectoriale.
„Prin elementele de noutate reliefate, cat si prin exemplele de bune practici oferite invitatilor, ne exprimam speranta ca scolile buzoiene vor incepe sau continua sa desfasoare proiecte europene de anvergura, angajand parteneri de calitate in procesul de derulare, atat din tara, cat si din Europa si – noutate in Programul Erasmus+ – tari terte. Dimensiunea europeana a invatamantului buzoian va fi astfel dezvoltata, intr-un nou context de mobilitate profesionala si cooperare pentru inovare, dupa ce a fost consolidata de experientele de formare si proiectele de parteneriat a numeroase scoli din judetul nostru. Noul program finantat de CE va oferi flexibilitate si simplificare in procesul de selectie si implemenatare, facilitand un impact incontestabil asupra beneficiarilor, <<schimband vieti, deschizand minti>>, asa cum anunta si sloganul programului”, a declarat Pr. prof. Cristian Dima, metodist ISJ Buzau pentru Programe si proiecte educationale europene.