Prezentare de carte în Protopopiatul Făget. Mitropolitul Banatului prezent la eveniment

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Parohia Făget II a găzduit în data de 2 iulie 2017 o manifestare bisericească și culturală organizată de Protopopiatul Făget, notează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

La acest eveniment au participat: Înaltpresfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, oficialități locale și județene, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși din întrega zonă a Făgetului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a arătat că sutașul din Evanghelie credea că Hristos prin puterea Sa dumnezeiască, a cuvântului Său, poate să vindece pe slujitorul său la care ținea foarte mult.

Pe lângă credința acestui ofițer păgân, a spus ierarhul, este foarte important ca noi credincioșii să ne rugăm unii pentru alții, pentru «că unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu – spune Domnul Hristos – acolo sunt și Eu în mijlocul lor».

La finalul Sfintei Liturghii a fost prezentată lucrarea: Monografia Protopopiatului Ortodox Român al Făgetului, 300 de ani de existență atestată. Lucrarea a fost întocmită de prot. Bujor Păcurar- coordonator, împreună cu profesorii Ioan Cipu și Dumitru Tomoni.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța cărții care a fost lansată în biserica ocrotită de Maica Domnului.

În această sfântă zi de duminică, nu ați venit la biserică doar cu o prescură, ca de obicei, ci ați adus două prescuri binecuvântate. Una din ele a fost sfințită pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei, iar cealaltă a fost cuprinsă între coperțile cărții Monografia Protopopiatului Ortodox Român Făget, care subliniază rolul Bisericii în viața credincioșilor ortodocși din aceaste locuri binecuvântate de Dumnezeu, a precizat Mitropolitul Banatului.

Stucturată în două părți, monografia prezintă, în prima parte, istoria Protopopiatului Făget, de la începuturi și până azi, iar în partea a doua evoluția învățământului confesional românesc din protopopiat. Autorii prezintă, de asemenea, implicarea ierarhilor din Banat în viața bisericească, culturală și spirituală în Zona Făgetului.

La alcătuirea acestei monografii, cei trei autori au folosit un important fond arhivistic, atât local cât și național, precum și o bogată literatură de specialitate, fapt ce conferă acestei lucrări un pronunțat caracter științific.

În încheiere, Înaltpreasfinția Sa a adresat cuvinte de felicitare autorilor: prot. Bujor Păcurar, prof. Ioan Cipu (în vârstă de 92 de ani) și prof. Dumitru Tomoni, rugându-i să finalizeze cel de-al doilea volum, care va cuprinde micromonografiile tuturor parohiilor și filiillor Protopopiatului Făget.

Comentarii Facebook


Știri recente