Prezenţă arhierească la Sita Buzăului

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Covasnei şi Harghitei a oficiat rânduiala tunderii în monahism pentru şase maici din obştea Mănăstirii “Schimbarea la Faţă” din Sita Buzăului, judeţul Covasna, a sfinţit paraclisul din corpul de chilii şi a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mare a aşezământului monahal.

Sărbătoarea a început din seara premergătoare praznicului Întâmpinării Domnului. Aduse în faţa altarului sub mantia stareţei Loida Iovănesc, cele şase maici au făcut legământ înaintea lui Dumnezeu şi a ierarhului că vor păstra până la sfârşitul vieţii lor cele trei voturi monahale şi că se vor strădui să se desăvârşească duhovniceşte.

La finalul rânduielii de tundere în monahism, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a felicitat pe cele şase monahii, le-a îndemnat să lucreze neîncetat la mântuirea lor şi a întregii obşti şi a evidenţiat vocaţia deosebită a celor care au îmbrăcat mantia monahală, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

În ziua praznicului, ierarhul a târnosit paraclisul mănăstirii covăsnene, situat în corpul de chilii şi înfrumuseţat recent cu pictură şi toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. După slujba de sfinţire la care au participat sute de pelerini, autorităţi locale şi judeţene, amintindu-l aici pe prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, ierarhul le-a explicat celor prezenţi simbolistica slujbei de târnosire a unei biserici.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii, iar pelerinii prezenţi au avut posibilitatea să se închine în altarul sfinţit al paraclisului.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat înţelesurile duhovniceşti ale sărbătorii din 2 februarie şi la final a felicitat obştea monahală pentru lucrarea misionară din această parte a ţării, unde aşezămintele monahale sunt puţine şi credincioşii simt nevoia de a se apropia de astfel de locuri binecuvântate.

Mănăstirea de la Sita Buzăuluia fost înfiinţată la iniţiativa protopopului Florin Tohănean şi a credincioşilor din zonă, iar în 1997 se sfinţea locul. În 2000 s-a aşezat aici obştea de maici, iar în 2002 se punea piatra de temelie a bisericii mari. Pe 6 august 2012 a fost sfinţită biserica mare, iar în prezent cele 35 de maici se nevoiesc prin diferite ascultări.

Comentarii Facebook


Știri recente