Prezență arhierească la Mănăstirea Voroneț

Înalt Preasfințitul Pimen s-a aflat joi, 27 septembrie, în mijlocul obștii Mănăstirii Voroneț din județul Suceava. Ierarhul locului a oficiat o slujbă de Te Deum prilejuită de împlinirea a 80 de ani de viață a stavroforei Irina Pântescu, stareța străvechii așezări monahale, aflată în apropierea orașului Gura Humorului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Stavrofora Irina Pântescu, stareța Mănăstirii Voroneț, a primit joi, 27 septembrie, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’. Distincția a fost înmânată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viață a stavroforei Irina Pântescu. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența obștii Mănăstirii Voroneț. De asemenea, IPS Pimen a oferit stavroforei Irina Pântescu o icoană cu Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, iar obștea așezării monahale a dăruit maicii starețe o icoană care prezintă scena întâlnirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare cu Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a apreciat în cuvântul rostit cu acest prilej ‘momentul deosebit’ pentru Mănăstirea Voroneț și pentru stavrofora Irina Pântescu. ‘Maica stareță a știut cum să rânduiască cele necesare, pentru ca mănăstirea să înflorească. S-au făcut lucrări de restaurare la biserică, un paraclis pentru slujbe de iarnă și alte lucruri necesare mănăstirii. Dar mai ales, maica stareță a avut grijă de obște. Obștea s-a călăuzit după vechile reguli mănăstirești, după tradițiile călugărești’, a subliniat IPS Pimen.

‘Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate’

Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ a fost oferit stavroforei Irina Pântescu de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea prof. ing. Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, prin intermediul căruia au fost finanțate lucrările de restaurare și conservare de la Mănăstirea Voroneț. ‘Dumnezeu mi-a hărăzit putere, mi-a dat sănătate, mi-a dat o oarecare agerime a minții pentru lucrurile practice. Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate. Dacă Dumnezeu a rânduit să fiu stareță la Voroneț, cred că acest lucru se datorează și ctitorului mănăstirii, Sfântul Daniil Sihastrul. Dacă am făcut ceva la Voroneț, am făcut cu obștea de maici care sunt lângă mine. Maicile au știut mereu ce fac, pentru că totul am făcut cu sfat, am cerut păreri, și asta de aproape 22 de ani’, a mărturisit stavrofora Irina Pântescu.

Stareța Mănăstirii Voroneț de peste două decenii

Stavrofora Irina Pântescu, având numele de botez Margareta, s-a născut pe 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomești, județul Iași, din părinții Ana și Gheorghe Pântescu, fiind al optulea din cei nouă copii. În anul 1957 s-a închinoviat la Mănăstirea Moldovița din județul Suceava. A urmat primele clase ale Seminarului Monahal de la Mănăstirea Agapia, iar în 1960, în urma Decretului 410 din 1959, a fost îndepărtată din obștea Mănăstirii Moldovița, unde era rasoforă. A ajuns în Iași, unde slujit între 1960 și 1972 ca pălimăriță și casieră la Golia. În 1972 a revenit la Moldovița, iar pe 28 iulie 1980 a primit botezul monahismului. În anul 1991 a fost numită stareță a Mănăstirii Voroneț.

Așezare monahală recunoscută în întreaga lume

Mănăstirea Voroneț a fost ctitorită în anul 1488 de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, fiind cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară și exterioară deosebită. Așezarea monahală face parte din monumentele românești trecute în patrimoniul mondial UNESCO. La Mănăstirea Voroneț este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul, care a fost duhovnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Pictura exterioară a Mănăstirii Voroneț a fost resfințită pe 14 septembrie 2008 de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În interior și exterior, biserica Mănăstirii Voroneț este înfrumusețată cu picturi în frescă de o deosebită valoare artistică. Pictura interioară a fost făcută în 1494. Veșmântul de pictură exterioară i-a fost lucrat în 1547, când a fost adăugat și pridvorul de eruditul mitropolit Grigorie Roșca. Planurile iconografice au fost zămislite în mintea acestui mitropolit al Moldovei, care se odihnește în pridvorul Mănăstirii Voroneț. Este cunoscut în lume pentru albastrul de Voroneț, culoare intrată în galeria culorilor universale, un albastru care după sute de ani este tot atât de frumos, renumită fiind pictura Judecății de Apoi.

Comentarii Facebook


Știri recente