Prezență arhierească la Biserica Sfântul Vasile cel Mare din Roman

Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit în prima zi a anului 2013 pe Sfântul Vasile cel Mare. În ajunul sărbătorii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat Vecernia unită cu Litia în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit luni, 31 decembrie 2012, slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman. În cuvântul de învățătură adresat preoților și credincioșilor participanți, PS Ioachim Băcăuanul a îndemnat la păstrarea credinței noastre, trecând peste problemele care apar. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat că oamenii trebuie să rămână în dragostea lui Hristos, în tinda Bisericii, unde a apărut și prima școală românească. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a remarcat că în cei peste 600 de ani de la atestarea Episcopiei Romanului au slujit ierarhi vrednici. Preasfinția Sa i-a amintit în special pe Sfinții Dosoftei, Teodosie de la Brazi, Pahomie de la Gledin și Ioan de la Râșca și Secu.

„Hramul bisericii a fost sărbătorit într-o atmosferă duhovnicească”

La slujba hramului au fost prezente autoritățile locale, alături de Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, care și-a exprimat dorința de a fi alături de parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman pentru a finaliza lucrările de construcție ale bisericii parohiale.

„Hramul bisericii noastre a fost sărbătorit într-o atmosferă duhovnicească de mare bucurie. Această atmosferă s-a datorat prezenței la slujba Vecerniei a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, a celor 25 de preoți romașcani și a numeroșilor credincioși. Prezența ierarhului, a preoților din orașul Roman și a unui număr impresionant de credincioși la slujba de seară, în ultima zi a anului 2012, a însemnat pentru noi un prilej de bilanț. Împreună am adus o rugăciune de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate cele câte a revărsat asupra noastră în anul care s-a încheiat”, a relatat pr. paroh Florin Țuscanu, care este și protopop al Protopopiatului Roman.

Pe 1 ianuarie 2013 au fost oficiate Utrenia, Acatistul Sfântului Vasile cel Mare și Sfânta Liturghie, în prezența unui număr mare de credincioși. Cu acest prilej, au fost oferite produse tradiționale romașcanilor care s-au rugat împreună la acest moment de sărbătoare. De asemenea, familiile nevoiașe din parohie au primit pachete cu alimente și fructe. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman împlinește anul acesta nouă ani de la așezarea pietrei de temelie. În prezent, se lucrează la pictura interioară a lăcașului de închinăciune, fiind montată catapeteasma. La Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” slujesc în prezent pr. paroh Florin Țuscanu și pr. Ionuț Amarinii.

Comentarii Facebook


Știri recente