Prezenţă arhierească în parohiile Aţel şi Brateiu

În Duminica Sfântului Grigorie Palama, la 8 martie 2015, credincioşii din comuna Aţel, judeţul Sibiu, au primit vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica “Sfânta Treime” din satul apropiat oraşului Mediaş şi l-a hirotonit şi instalat pe noul paroh de la Aţel, părintele Inocenţiu Cândea. Credincioşii din sat şi din împrejurimi au umplut locaşul de cult şi s-au împărtăşit în număr mare cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Pe lângă hirotonia noului preot paroh, credincioşii din Aţel au avut posibilitatea să participe şi la hirotonia ca diacon a teologului Marius Tofan.

În soborul slujitor s-au aflat consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Nicolae Rusu, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban şi mai mulţi foşti parohi de la Aţel, între care şi preotul Nicolae Clinciu, în prezent slujitorul comunităţii din satul învecinat Brateiu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi, iar tinerii din localitate au îmbrăcat costumele populare specifice zonei.

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre Evanghelia duminicală, a vindecării slăbănogului din Capernaum, iar mai apoi le-a prezentat drumul duhovnicesc pe care îl parcurgem în Postul Mare spre măreţul praznic al Învierii Domnului.

A urmat ceremonia de instalare a noului preot paroh, Inocenţiu Cândea, care a preluat de aici înainte lucrarea pastoral-misionară din Aţel de la părintele Nicolae Clinciu. Misiunea noului paroh este complexă, mai ales că în localitatea sibiană se află în construcţie o biserică nouă, care necesită urgent finalizarea unor lucrări, iar în sat mai există două biserici vechi.

Noul paroh a primit de la ierarh Evanghelia, Crucea şi cheia, simbolizând misiunea sa de a predica enoriaşilor Cuvântul lui Dumnezeu, de a le sfinţi vieţile şi de a pătrunde în tainiţele sufletelor spre a le aduce mai aproape de Hristos. Ierarhul a explicat semnificaţia înmânării acestora şi mai apoi l-a îndemnat pe noul preot paroh să fie conştient de misiunea sa pastorală, dar şi de angajamentul luat de a finaliza biserica nouă, aflată în risc de a se degrada în faţa intemeperiilor.

În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a poposit în localitatea vecină Brateiu, pentru a-l instala pe noul paroh, părintele Nicolae Clinciu. Credincioşii, împreună cu autorităţile locale au pregătit momentul ca o adevărată sărbătoare, un moment istoric pentru sat, aşa cum a spus la eveniment primarul comunei, Elena Marian. Tinerii îmbrăcaţi în costume populare l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine şi sare, oferindu-i flori şi urându-i bun-venit.

Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Părintele Mitropolit a oficiat în biserica parohială o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare, precum şi un parastas pentru regretatul slujitor al acestei comunităţi, părintele Emanoil Chişiu, trecut recent la cele veşnice.

În cadrul ceremoniei de instalare, ierarhul i-a oferit noului preot paroh Evanghelia, Crucea şi cheia locaşului de cult şi l-a îndemnat să trudească zilnic la mântuirea noilor enoriaşi. Părintele Nicolae Clinciu a făgăduit la acest moment festiv că se va strădui a sădi cuvântul lui Dumnezeu în sufletele tuturor credincioşilor din noua sa parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente