Prezență arhierească în parohia Bucea, protopopiatul Huedin

Creștinii ortodocși au sărbătorit sâmbătă, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului. Această sărbatoare face parte din rândul sărbătorilor împărătești ale Bisericii, întrucât prăznuiește momentul în care Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la nașterea pruncului Iisus, l-a dus la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament. În această zi de mare praznic, Mitropolitul Clujului s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Bucea din protopopiatul Huedin. Ierarhul a oficiat de la ora 10, Sfânta Liturghie, în biserica nouă cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Alături de Înaltpreasfințitul Andrei a slujit un sobor de peste 50 de preoți, potrivit radiorenasterea.ro.

De la Centrul Eparhial ierarhul a fost însoțit de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira, consilierul pe probleme de misiune și protocol al Eparhiei, arhidiaconul Claudiu Grama și președintele Senatului UBB, pr. Ioan Chirilă. Au fost prezenți la Sfânta Liturghie Arhierească din parohia Bucea mulțime de credincioși, parlamentari, dar și autorități locale și județene. Mitropolitul Andrei a rostit în cadrul slujbei un cuvânt de învățătură pe care l-a intitulat „Sfântul Simion-purtător de Hristos”.

Ierarhul a evidențiat în acest cuvânt virtuțile Sfântului și dreptului Simion, dar a vorbit și despre importanța cunoașterii lui Dumnezeu. În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei l-a hirotonit întru diacon pe inspectorul de religie al județului Cluj, Marian Sidon.

La final pr. Mircea Dejeu a primit din partea ÎPS Părinte Andrei Crucea Arhiepiscopală, în semn de prețuire pentru întreaga sa activitate. Mitropolitul Clujului a acordat și câteva diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în edificarea bisericii și în susținerea activităților culturale și religioase din parohie.

La rândul său ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a primit din partea primarului comunei Negreni, Dorin Constantin Manea, titlul de cetățean de onoare. Locașul de cult al parohiei Bucea a fost ridicat in 1980. Acesta a fost sfințit în 1982 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În parohia Bucea mai există și o biserică din lemn, monument istoric ce datează din 1791.

Comentarii Facebook


Știri recente