Preşedintele Poloniei s-a întâlnit cu Patriarhul Antiohiei. Discuţii despre situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu

Excelenţa Sa Andrzej Duda, Preşedintele Republicii Poloneze, s-a întâlnit miercuri, 17 august 2016, cu Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient, anunţă president.pl.

Alături de membrii delegaţiei antiohiene, Patriarhul Ioan a fost însoţit de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, şi de Preasfinţitul Părinte Jerzy, Episcop de Siemiatycze.

Din partea cancelariei prezidenţiale au participat dna Małgorzata Sadurska, şeful cancelariei, şi dl Wojciech Kolarski, subsecretar de stat în cancelaria preşedintelui polonez.

Conform site-ului oficial al președinției Poloniei, discuţiile purtate au privit situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu, în special în Liban şi Siria, unde, din cauza conflictelor armate, mulţi creştini se confruntă cu pericolul de a-şi părăsi ţara. Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu, notează president.pl, devine din ce în ce mai dificilă. Mulţi dintre aceştia sunt forţaţi să emigreze din cauza conflictelor şi a terorismului islamic.

În timpul întâlnirii, preşedintele Andrzej Duda a subliniat faptul că statul polonez sprijină iniţiativele internaţionale în vederea soluţionării crizei din Siria, dar este conştient şi de necesitatea reluării discuţiilor în Geneva cu privire la acest subiect. Excelenţa Sa a adăugat că soluţionarea situaţiei din Siria poate fi posibilă doar prin intermediul dialogului politic. Toate iniţiativele internaţionale cu privire la viitorul Siriei trebuie să ia în calcul cooperarea strânsă cu poporul sirian, care ar trebui să decidă personal cu privire la viitorul său.

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a ajuns în Polonia marţi, 16 august, la invitaţia Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Poloneze, Mitropolitul Sava.

Marţi, Patriarhul Ioan a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Creştine de Teologie din Varşovia.

Aceasta este prima vizită oficială în Polonia a Preafericitului Părinte Ioan, de la întronizarea sa ca Patriarh al Antiohiei şi al întregului Orient (2012).

Comentarii Facebook


Știri recente