Președintele elen a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe a Greciei

La finalul Sfintei Liturghii prezidate de Arhiepiscopul Ieronim în Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Atena, Președintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe a Greciei, Ordinul Sfântul Apostol Pavel în grad de Mare Cruce.

Atena a sărbătorit prima Duminică din Postul Mare printr-o liturghie la care au conslujit membrii Sfântului Sinod ai Bisericii Ortodoxe a Greciei și purtarea în procesiune a sfintelor icoane în amintirea restabilirii cultului icoanelor în anul 843 de către Sfânta Împărăteasă Teodora.

După procesiune, a avut loc ceremonia de decernare a medaliei și diplomei Ordinului Sfântul Apostol Pavel în grad de Mare Cruce președintelui Greciei.

Președintele Pavlopoulos a spus că primește această înaltă distincție din partea Bisericii Greciei mărturisindu-și conștiința că ea „nu se referă la persoana mea, ci la instituția Președintelui Republicii. Cea mai înaltă responsabilitate a președintelui, conform jurământului, este respectarea constituției, mai ales respectarea prevederilor care stipulează că Președintele Republicii este cel care reglementează societatea. Prin urmare, el este și păstrătorul relațiilor armonioase dintre Biserică și Stat, întotdeauna în context constituțional”.

Președintele elen a spus că se angajează să respecte constituția țării, „fiind deplin conștient de faptul că toate acțiunile mele se fac la lumina publicității și transparenței”. De asemenea, el a spus că în ceea ce privește instituția prezidențială i se potrivește expresia „nimic nu este ascuns sub soare”, deoarece președintele nu ascunde nimic de ochii poporului și ai clerului.

La finalul cuvântului de mulțumire, Prokopis Pavlopoulos a citat din psalmul 138 spunând „Unde mă voi duce de la Duhul Tău și de la fața Ta unde voi fugi? De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. De voi lua aripile mele de dimineață și de mă voi așeza la marginile mării și acolo mâna Ta mă va povățui și mă va ține dreapta Ta”.

Mai multe fotografii de la eveniment AICI.

Foto credit: Arhiepiscopia Atenei

Comentarii Facebook


Știri recente