Preşedintele Aleksandar Vučić a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Serbiei

Preafericitul Părinte Irineu a oferit marţi preşedintelui Aleksandar Vučić cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe a Serbiei: Ordinul Sfântului Sava, gradul I.

Dragostea faţă de Biserică şi eforturile depuse pentru unitatea Serbiei au fost câteva dintre motivele pentru care i-a fost acordată distincţia oficialului de la Belgrad.

Ceremonia a avut loc în Centrul Sava din capitala Serbiei cu prilejul împlinirii a 800 de ani de la obţinerea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe, informează Patriarhia Serbiei.

După ce a primit ordinul, Preşedintele Vučić a sărutat mâna Patriarhului Irineu şi a declarat că această gratificare îl obligă să lupte şi mai mult pentru ţara sa.

Ordinul primit de şeful statului a fost denumit după primul patriarh al Serbiei.

Sfântul Sava a fost înscăunat Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia în anul 1219, iar autocefalia a fost recuoscută de Patriarhul Ecumenic Manuel I Charitopoulos.

Biserica Serbiei a pierdut autocefalia în 1766.

Abia după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit în 1879 actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Serbiei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Romfilatelia a lansat emisiunea poştală Crăciun 2019

Romfilatelia a introdus în circulaţie săptămâna trecută emisiunea de mărci poştale Crăciun 2019. Pe cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate imagini din manuscrisul Imnul Acatist al Maicii Domnului din colecția Bibliotecii Academiei Române, reprezentând miniaturile „Nașterea Domnului” și „Steaua Magilor”.…