Preşedintele Aleksandar Vučić a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Serbiei

Preafericitul Părinte Irineu a oferit marţi preşedintelui Aleksandar Vučić cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe a Serbiei: Ordinul Sfântului Sava, gradul I.

Dragostea faţă de Biserică şi eforturile depuse pentru unitatea Serbiei au fost câteva dintre motivele pentru care i-a fost acordată distincţia oficialului de la Belgrad.

Ceremonia a avut loc în Centrul Sava din capitala Serbiei cu prilejul împlinirii a 800 de ani de la obţinerea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe, informează Patriarhia Serbiei.

După ce a primit ordinul, Preşedintele Vučić a sărutat mâna Patriarhului Irineu şi a declarat că această gratificare îl obligă să lupte şi mai mult pentru ţara sa.

Ordinul primit de şeful statului a fost denumit după primul patriarh al Serbiei.

Sfântul Sava a fost înscăunat Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia în anul 1219, iar autocefalia a fost recuoscută de Patriarhul Ecumenic Manuel I Charitopoulos.

Biserica Serbiei a pierdut autocefalia în 1766.

Abia după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit în 1879 actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente