Preşedintele Academiei Române va fi ales în data de 5 aprilie. Care sunt candidaţii

Noul preşedinte al Academiei Române va fi ales prin vot secret în data de 5 aprilie, urmând ca spre sfârşitul aceleiaşi luni, în data de 20, să fie desemnaţi vicepreşedinţii.

Alegerile pentru preşedinţia Academiei vor avea loc în Adunare generală, conform Statutului Academiei, care prevede că ele au loc din patru în patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie, notează news.ro.

Academicienii propuşi pentru candidatură sunt:

  • Cristian Hera, actual preşedinte interimar,
  • Bogdan Simionescu, vicepreşedinte Academia Română,
  • Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca,
  • Victor Voicu, actual secretar general al Academiei.

Preşedintele Academiei Române, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi de Adunarea Generală, pentru un mandat de 4 ani, putând fi realeşi o singură dată.

Alegerea se face în condiţiile cvorumului, cu obţinerea a cel puţin două treimi din numărul voturilor membrilor prezenţi, în al doilea tur de scrutin se decide, în condiţiile cvorumului, cu majoritate simplă.

Fizicianul Ionel Valentin Vlad, preşedinte al Academiei Române, a murit în 24 decembrie 2017, la vârsta de 74 de ani. Interimatul este asigurat de academicianul Cristian Hera, inginer şi doctor în agronomie.


Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice.

 

Comentarii Facebook


Știri recente