Preotul Costel Burlacu, noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Preotul Costel Burlacu va fi noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor începând cu data de 1 februarie 2023.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de Patriarhul României, în cadrul ședinței anuale de lucru a Adunării Eparhiale. Totodată, Preafericirea Sa i-a conferit fostului vicar eparhial, Pr. Prof. Mihail-Simion Săsăujan, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Preotul Costel Burlacu

Părintele Costel Burlacu s-a născut în data de 24 noiembrie 1974.

A absolvit Liceul Teoretic „C. Negrii” – Tg. Ocna, Bacău, promoţia 1993. Între anii 1993 – 1996 a frecventat Școala Postliceală din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe” – Roman, Neamț. În perioada 1999 – 2003 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, apoi studiile masterale la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. A obţinut titlul de doctor în teologie în anul 2011, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Teza intitulată „Învățături morale în opera Sf. Ioan Gură de Aur” a fost scrisă sub îndrumarea Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu.

Din 2004 este profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti. A fost hirotonit preot pe seama paraclisului seminarului bucureştean în anul 2005.

Preot la Parohia Brâncuși

Cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, începând cu data de 1 februarie 2008, a fost numit preot la Parohia Brâncuşi, unde a demarat procedurile pentru construirea lăcaşului de cult. Slujba aşezării pietrei de temelie a fost oficiată în data de 12 februarie 2008, iar în 3 octombrie 2010 a fost sfinţit paraclisul de la demisol. Cu acest prilej, părintele Costel Burlacu a fost hirotesit iconom stavrofor.

Opt ani mai târziu, biserica a fost binecuvântată cu Agheasmă Mare şi deschisă slujirii. Tot atunci a fost sfinţită racla cu moaştele Sfântului Ioan Rusul, ocrotitorul parohiei. Părintele Burlacu a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Construcţia bisericii a fost finalizată unsprezece ani mai târziu, slujba de sfinţire fiind oficiată în data de 3 octombrie 2021 de Patriarhul României. În semn de binecuvântare pentru toată activitatea desfăşurată, părintele Costel Burlacu a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie din Biserica Ortodoxă Română.

Concomitent cu zidirea lăcașului de cult, preotul Costel Burlacu a coordonat construirea unui centru de zi, destinat copiilor proveniți din familii defavorizate. Slujba de sfințire a centrului ocrotit de „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a avut loc în data de 01 octombrie 2013, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Parohul Costel Burlacu a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

După începerea conflictului din Ucraina, în perioada martie – iulie 2022, în clădire a fost organizat un centru pentru refugiaţi, fiind cazate mai multe familii care au fugit din calea războiului. Începând cu luna iulie, în urma unui parteneriat cu World Vision România, la Parohia Brâncuşi funcţionează un centru educaţional. În urma acestui protocol, 75% copii ucraineni și 25 copii români beneficiază de activități educative și recreative. Un alt centru similar, a fost organizat, prin implicarea părintelui Costel Burlacu, în curtea parohiei „Înălțarea Domnului” din Sector 6.

La demisolul Parohiei Brâncuşi a fost amenajată biblioteca parohială, care cuprinde peste 3000 de volume de literatură teologică, istorică și beletristică, fiind deschisă pentru credincioșii parohiei.

În cadrul complexului parohial a fost construită o clădire destinată cazării a 4 – 6 studenți / absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, respectiv ai Universității Naționale de Muzică, care susțin în mod voluntar cântarea la strană. La parter funcționează biroul parohial, iar în registrul superior al clădirii este așezat clopotul.

La iniţiativa părintelui, în anul 2008, a fost înfiinţat Corul Evia. La început a fost constituit din cinci teologi; în prezent corala mixtă este formată din 16 membri (8 fete și 8 baieți), absolvenți ai Facultății de Teologie, respectiv ai Universității Naționale de Muzică din București. Corul a înregistrat cinci CD-uri, iar în anul 2021 a primit Diploma de Onoare „Sf. Apostol Andrei” din partea Patriarhului României.

Activităţi culturale şi caritabile

În parteneriat cu autorităţile locale, preotul Costel Burlacu a iniţiat, în anul 2019, „Serile Culturale Brâncuşi”, eveniment desfăşurat în apropierea sărbătorii patronului spiritual al bisericii – Sfântul Ioan Rusul. La serile culturale participă, de regulă, muzicieni şi artişti consacraţi, actori şi oameni de cultură. Anul trecut, la ultimele două spectacole acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Simfonică Bucureşti.

În anul 2021 la parohie a fost organizat un workshop de comunicare intitulat „Comunicarea în mediul online: provocări şi beneficii”, la care au participat tineri din diverse domenii de activitate. Prelegerile au fost susținute de specialiști în domeniul comunicării, profesori de la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, jurnalişti din presa laică şi religioasă.

În contextul problemelor de sănătate ale micuței Irene Ecaterina, fiica arhidiaconului Mihail Bucă, la Parohia Brâncuşi a fost a organizat anul trecut un concert caritabil la nivel de sector.

Activităţi destinate copiilor

După sfințirea bisericii mari, demisolul lăcaşului de cult găzduiește în fiecare weekend activități destinate celor mici (cateheze, meditații la limbi străine, pictură pe sticlă, încondeiat ouă, lucru manual, evenimente culturale etc). La activități participă aproximativ 50 de copii, care pot viziona și asculta Sfânta Liturghie în timp real (prin intermediul unui proiector), iar la momentul Crezului, copilașii vin în biserică și rostesc Simbolul de Credință.

În vederea promovării unei vieţi sănătoase, parohia organizează anual Crosul Brâncuşi, destinat copiilor şi tinerilor din Sectorul 6, fiind organizat pe trei categorii de vârste. La ediţia de anul trecut, o secţiune a fost dedicată familiilor, astfel că la întrecere au participat copii însoţiţi de părinţii lor.

Protopop al Sectorului 6

În anul 2014, cu binecuvântarea Patriarhului României, părintele Costel Burlacu a fost numit protoiereu al nou înfiinţatei protoierii a Sectorului 6.

La începutul mandatului, a obţinut un sediu provizoriu în care a fost desfășurată activitatea protoieriei pentru o perioadă de doi ani. S-a ocupat de construirea actualului sediu al Protopopiatului Sector 6, clădire inaugurată de Patriarhul României în data de 16 februarie 2016. Pentru efortul depus, părintele protopop Costel Burlacu a fost distins cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.

În cursul anului 2020, sediul a fost extins prin valorificarea spațiului de la mansardă. În prezent, clădirea protoieriei (demisol, parter, etaj, mansardă) situată în Bd. Uverturii, nr. 81, dispune de 7 birouri, 2 săli de ședințe, 2 bucătării, arhivă, magazie etc.

În anul 2017, prin implicarea părintelui protopop şi cu sprijinul financiar al Parohiei Militari I, a fost achiziţionat un ecocardiograf de ultimă generație şi dotate două cabinete stomatologice pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional „Sf. Ier. Nectarie”, din sector 6.

Un proiect devenit tradiție a fost acordarea de rechizite elevilor proveniți din familii defavorizate. Dacă debutul proiectului a vizat 50 de copii, în anul 2022 numărul beneficiarilor a ajuns la 4.200 de copii.

A iniţiat proiectul Cantina „Barnabas” din curtea Bisericii Acoperământul Maicii Domnului – Dr. Taberei. Cantina a fost sfinţită de Patriarhul Daniel în 10 septembrie 2015. În primă fază, cantina a oferit un număr limitat de porții, însă din anul 2017 a fost implementat proiectul „Masa Bucuriei pe Roți”, care oferă masa caldă beneficiarilor cantinei, cât și pachete alimentare lunare persoanelor greu deplasabile. Din anul 2023, proiectul s-a extins, astfel că persoanele cu handicap, nedeplasabile, primesc masă caldă zilnic, la domiciliu.

Banca de alimente

A iniţiat proiectul „Banca locală de alimente Sector 6”, care își propune intensificarea acțiunilor sociale prin eliminarea risipei de alimente și prin implicarea, sub formă de voluntariat, a persoanelor defavorizate aflate în evidențele autorităților competente. Clădirea băncii de alimente se află în curs de construire pe terenul pus la dispoziţie de parohia „Adormirea Maicii Domnului – Giulești”. Lucrările de construcție și finisaj au fost finalizate în proporție de 90%, iar cele de amenajare, dotare cu mobilier și aparatură de specialitate sunt în curs de execuție.

Preotul Costel Burlacu, noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursă foto: Pr. Costel Burlacu

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…