Adunarea eparhială de la București a examinat activitatea anului trecut: Pași importanți în dezvoltarea de noi proiecte

„Activitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost intensificată în anul 2022. Au fost reluate activitățile afectate de pandemie și s-au făcut pași importanți în dezvoltarea de noi proiecte și programe”, a subliniat sâmbătă Patriarhul României în cadrul ședinței anuale de lucru a Adunării Eparhiale.

Evenimentul a avut loc la Palatul Patriarhiei și a fost deschis cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Patriarhul Daniel a deschis ședința cu prezentarea raportului general privind activitățile Arhiepiscopiei Bucureștilor în anul 2022.

Proiecte noi au fost raportate în toate domeniile de activitate.

Din zona administrativ-pastorală și economic-patrimonială s-a menționat înființarea a două noi parohii și a unei filii, au fost enumerate mai multe proiecte de restaurare a unor ansambluri bisericești, lucrări de pictură, edificarea de noi clădiri administrative ș.a.

Pe plan editorial, au fost amintite noutățile înscrise în tematica anului 2022.

În activitatea social-filantropică, s-au adus în vedere, punctual, mai mulți pași semnificativi în noile proiecte și programe, astfel:

  1. În proiectul care vizează extinderea, amenajarea și dotarea unei cantine sociale și a unui serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, în parteneriat cu Protoieria Ploiești Nord – Parohia Buna Vestire, s-a obținut acreditarea ca furnizor de servicii sociale și se lucrează în prezent la obținerea licenței.
  2. Au fost începute lucrările de construcție la Centrul de zi pentru copii cu deficiențe de auz din București.
  3. Au fost inaugurate trei căsuțe de tip familial în cadrul Proiectului Leagăn prins de stele, de la Mănăstirea Turnu; s-a obținut acreditarea și licențierea provizorie a serviciilor, iar primii beneficiari sunt deja incluși în programul de asistență.
  4. Proiectul Banca de alimente al Asociației Diaconia Filiala Sector 6 este în derulare, construcția imobilului în care urmează să funcționeze fiind deja într-un stadiu avansat de execuție.
  5. Au fost aprobate și urmează să fie implementate în perioada imediat următoare două proiecte în sprijinul persoanelor defavorizate: Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice și Policlinica socială stomatologică „Zâmbet pentru toți”.

Ajutoarele filantropice acordate anul trecut de Arhiepiscopie pentru unitățile bisericești și persoanele aflate în dificultate au fost în valoare de peste 11.000.000 lei.

„Mulțumim tuturor persoanelor particulare, comunităților și instituțiilor locale și centrale care au ajutat Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele sale activități pastorale, edilitare și social-filantropice în anul 2022. Totodată, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună”, a transmis Patriarhul Daniel.

Ședința a continuat pe comisii de lucru, iar în paralel, protoiereii din eparhie au prezentat câte un raport cu propuneri de proiecte și programe pentru anul 2023.

A urmat prezentarea în plen a rapoartelor comisiilor de lucru, au fost supuse la vot rapoartele prezentate, raportul privind activitatea financiar-contabilă desfă­șu­rată în anul 2022 și proiectul de buget pentru anul 2023.

La final, Patriarhul României s-a referit la tematicile anului 2023 și a subliniat necesitatea pastorației persoanelor vârstnice, mai ales a acelora care suferă de singurătate, precum și rolul cântării bisericești în susținerea rugăciunii.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment solemn în cadrul căruia Pr. Prof. Mihail-Simion Săsăujan a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”, la finalul activității sale ca vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu această ocazie, Preafericirea Sa l-a prezentat audienței pe noul vicar eparhial, Preotul Costel Burlacu. El va prelua această funcție la data de 1 februarie.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…