Preoții sfințesc casele credincioșilor

În zilele premergătoare Marelui Praznic al Botezului Domnului preoții merg și sfințesc casele oamenilor, prin stropire cu apă sfințită.

Despre semnificațiile acestei tradiții a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS Părintele Profesor doctor Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Iustinian” din București: „Sărbătoarea Botezului Domnului care este una dintre cele mai frumoase și mai așteptate și mai intens trăite de către credincioși este precedată de un obicei foarte frumos și vechi și anume, acela de a merge preoții pe la casele credincioșilor cu apă sfințită să le stropească locuințele, pe ei înșiși și lucrurile pe care le folosesc. Este o înnoire, am putea spune, a sfințeniei care trebuie să pătrunde în casele și în sufletele credincioșilor, este o pregustare a sărbătorii Bobotezei pe care credincioșii se pregătesc să o întâmpine și este un semn al prezenței lui Dumnezeu și al sfințeniei în casele lor”.

Părintele profesor Nicolae Necula subliniază și caracterul pastoral al acestor vizite ale slujitorilor bisericii la casele credincioșilor: „Această vizită pastorală este importantă și foarte iubită și primită de credincioși, deoarece aceste vizite au deja un caracter sacramental sau sfințitor. Preotul obișnuiește să meargă cu apă sfințită și să binecuvânteze locuințele, curțile și pe cei care locuiesc în ele. Aceste vizite sunt intrate în tradiția creștin-ortodoxă de secole și au frumusețea semnificațiilor deosebită. Ele înseamnă o întâlnire a preotului cu credincioșii. Este o prezență a păstorului de suflete în viața credincioșilor care îl doresc, îl așteaptă și îl primesc în familiile și în casele lor cu foarte multă dragoste. Preotul merge în calitatea lui de părinte sufletesc al parohiei să-și viziteze credincioșii deoarece aceste vizite pastorale trebuie înțelese și ca act liturgic, dar trebuie înțelese și ca o posibilitate de cunoaștere a parohiei și credincioșilor, precum și o metodă de a instrui pe credincioși în adevărurile de credință și morală”.

Comentarii Facebook


Știri recente