Preoții Protopopiatului Piatra Neamț, în conferință semestrială de toamnă

Marți, 16 septembrie 2014, Parohia Vaduri I a fost gazda conferinței semestriale de toamnă a preoților din Protopopiatul Piatra Neamț, eveniment prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”.

Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Vaduri I de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, părintele protopop Valentin Tofan a adresat un cuvânt de bun venit și a motivat rațiunea întrunirii: „Mulțumim lui Dumnezeu și Cuvioasei Parascheva pentru Sfânta Liturghie de care ne-am învrednicit în dimineața acestei zile. Pentru noi, preoții din Protopopiatul Piatra Neamț, această zi este una cu totul specială, deoarece îl avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu care ne vom aminti despre Sfinții Martiri Brâncoveni, de la martiriul cărora s-au împlinit 300 de ani. Nădăjduim ca vorbirea noastră să împlinească și cuvintele Sfântului Apostol Pavel care ne îndeamnă «să vorbiți între voi în psalmi și în laude și în cântări duhovnicești, lăudând și cântând Domnului din inimile voastre» sau «aduceți-vă aminte de mai marii voștri care v-au grăit vouă Cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința»”.

De asemenea, părintele paroh Mircea Păduraru a subliniat bucuria întâlnirii din biserica pe care o păstorește – „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Vaduri. „Din anul 1920, din momentul în care ierarhul Pimen Georgescu sfințea aceastră biserică, până acum, nici un alt mitropolit nu a mai intrat în acest locaș. Istoria parohiei noastre pornește din anul 1910, când un mic grup de slujitori ai Mănăstirii Bisericani au ridicat pe o temelie de piatră o bisericuță de lemn cu hramul Sânzienelor. După momentul Uniației, mulți credincioși din Transilvania s-au refugiat aici. Au construit în timp o biserică mai mare, care a dăinuit până în anul 1903; atunci părintele Cristofor Bălănescu și părintele Gheorghe Bălănescu au ridicat actuala biserică sfințită în 1920. Războiul și-a lăsat amprenta asupra locașului, provocând distrugeri. În timp a fost renovată, și în 14 octombrie 1951 a fost resfințită. Astăzi ducem mai departe moștenirea vrednicilor credincioși ai Vadurilor și a regretatului paroh Constantin Bobric cu nădejdea că vom putea întreține ceea ce ei au zidit cu multă jertfă. Această istorie este îmbogățită în această zi, cu prilejul întâlnirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și cu preoții colegi, eveniment care aduce liniște și binecuvântare în sufletele credincioșilor din parohia noastră”, a spus pr. Mircea Păduraru.

„Fără credință în Dumnezeu, fără ctitorii de biserică și carte și fără familie binecuvântată nu poate exista Ortodoxie”

A urmat apoi cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care le-a vorbit credincioșilor și preoților prezenți despre importanța înțelegerii jertfei în contextul vieții fiecărui creștin: „Suntem în conferință preoțească dedicată aducerii aminte a celor ce au fost și rămân martirii neamului prin excelență, Sfinții Brâncoveni. Nădăjduiesc ca această întâlnire să producă impact în conștientizarea noastră că toți facem parte din Biserică. Sfinții Brâncoveni nu au fost nici arhierei, nici preoți, nici călugări, ci oameni trăitori în lume, cu sarcini și slujiri speciale, dar care nu au fost mai puțin prezenți în Biserică decât suntem noi, slujitorii sfintelor altare. Pentru ca icoana acestor sfinți să fie cât mai prezentă în aducerea noastră aminte și în conștiința noastră, trebuie să subliniem că acești creștini mireni s-au impus conștiinței noastre prin trei lucruri: au avut o credință de nezdruncinat în Dumnezeu, credință arătată și mărturisită în ciuda faptului că erau bogați, puternici și foarte culți; în al doilea rând, au fost ctitori de biserici și ctitori de carte; în al treilea rând Constantin Vodă Brâncoveanu și Sfânta sa doamnă Maria au avut 11 copii: șapte fete și patru băieți. Nici puterea, nici bogăția și nici slava acestei lumi nu i-au împiedicat pe aceștia să înțeleagă că nu poate exista bărbat și femeie în adevăratul sens cineva care nu este născător de prunci. Fără credință în Dumnezeu, fără ctitorii de biserică și carte și fără familie binecuvântată nu poate exista Ortodoxie, nici neam românesc, nici om pur și simplu, în cele din urmă. Să aveți icoana Martirilor Brâncoveni în casele voastre, pentru ca, privindu-le chipurile, să simțiți lumina pe care ei o așază în noi”.

După cuvântul introductiv al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, conferința preoțească a continuat cu vizionarea unui film, care a facilitat înțelegerea tematicii alese pentru întâlnire. În continuare, a fost susținută lucrarea „Sfinții Martiri Brâncoveni, modele pentru creștinii persecutați astăzi” de către părintele Daniel-Petronel Dosoftei de la Parohia Izvorul Muntelui. Prezentarea s-a bazat pe autenticitatea martiriului Brâncovenilor, conținând o scurtă prezentare istorică, problematizarea cazului acestei familii de sfinți și imaginea generală a creștinismului cotidian, care plătește astăzi un greu tribut de sânge în diferite părți ale lumii.

Întâlnirea a conținut și dezbateri pe marginea temei, luări de cuvânt ale unora dintre cei prezenți și îndemnuri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Invitat și participant la dialog a fost și părintele Martin Lissmann, care a oferit o imagine corespondentă a Ortodoxiei germane în oglindă cu cea românească și modul în care problemele de comunicare și de experiere ale Ortodoxiei actuale poate fi susținut în fiecare comunitate.

Comentarii Facebook


Știri recente