Preoții din Făgăraș și Rupea, în conferință

A doua conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului s-a desfășurat ieri, 5 noiembrie, la Făgăraș, în sediul celor două protopopiate din cetatea transilvană. Conferința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de trei protopopi, informează „Ziarul Lumina”.

La conferință au participat preoții din Protopopiatele Făgăraș 1, Făgăraș 2 și Rupea, alături de cei trei protopopi, Marcel Dobrea, Ion Tărcuță și Matei Dan Sucaciu. Tema conferințelor preoțești din acest an este dedicată omagierii Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și personalității părintelui profesor Dumitru Stăniloae. La conferință, trei preoți din fiecare protopopiat au prezentat câte un referat, în care au tratat câteva subcapitole din tema generală. Preoții au avut posibilitatea să afle mai multe lucruri despre viața și lucrarea misionară a Sfinților Împărați Constantin și Elena, despre locul lor în istoria bisericească, dar și despre teologia părintelui Stăniloae și importanța acesteia pentru întreaga Ortodoxie.

În cadrul conferinței, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit preoților pentru activitatea lor pastoral-misionară și socială din parohii și pentru contribuția lor consistentă la colecta națională pentru susținerea lucrărilor de zidirea Catedralei mântuirii neamului.

Monografii parohiale

Un alt punct important al întâlnirii preoților cu IPS Mitropolit Laurențiu a fost legat de necesitatea elaborării unor monografii parohiale, prin care să fie mai bine cunoscute comunitățile Arhiepiscopiei Sibiului, cu toate monumentele istorice și de patrimoniu existente în localitățile respective. „Am cerut părinților protopopi să urmărească pe fiecare preot în parte pentru a aduna material informativ prin care să se realizeze un studiu special, pe protopopiat, iar fiecare parohie să-și prezinte istoricul, monumentele și activitățile. Dacă va fi bine redactată, această monografie a tuturor parohiilor va fi o lucrare deosebită, pe care o lăsăm posterității ca mărturie despre activitatea pastoral-misionară și despre patrimoniul bisericesc din eparhia noastră”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

La aceeași conferință, ierarhul a transmis ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în special cele privitoare la demersurile pe care parohiile trebuie să le facă pentru a li se retroceda și ultimele bunuri confiscate de fostul regim.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu l-a prezentat pe diaconul Emanuel Benchea, directorul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Sibiului. Parohiile au posibilitatea să participe la pelerinajele organizate de acest centru, cu sprijinul și îndrumarea Centrului de Pelerinaje al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente