Preoteasa şi soprana Tablan-Popescu Valentina: Biserica este izvorul performanţelor mele

Pe lângă „ascultările” de preoteasă şi soprană, Tablan-Popescu Valentina Maria mai are două la fel de importante: mamă şi profesor. Toate se întrepătrund, ne-a spus ea.

Se întrepătrund şi alcătuiesc omul cald şi blând care ne-a trecut recent pragul pentru un dialog despre misiunea pe care o desfăşoară prin intermediul notelor muzicale în Biserica lui Hristos.

Soprana Tablan-Popescu Valentina în redacţia Agenţiei de ştiri Basilica. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro.

Valentina Maria este încă un exemplu de preoteasă care, împreună cu soţul ei, formează şi educă buni profesionişti pentru societate, dar şi buni creştini pentru Cer, toate acestea prin muzică şi prin puterea exemplului.

Armonizaţi în iubirea pentru Dumnezeu şi muzică, familia Tablan este ancorată în mai multe proiecte muzicale la nivelul judeţului Suceava.

„Încercăm să întreţinem activitatea cultural artistică la nivel de judeţ cu mai multe corale”, ne-a mărturisit soprana Valentina, enumerând mai multe nume: Corul Seminarului Teologic Mitropolitul Dosoftei, Corala Colegiului Naţional Stefan cel Mare, Corala Mixtă Ciprian Porumbescu, Corul Sf. Ioan al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Eforturile au fost mari, însă rezultatele nu au încetat să apară, deoarece, în timp, participările la competiţii internaţionale de profil precum European Choir Games sau World Choir Games au devenit o stare de fapt.

Dintre premii, cea mai mare însemnătate a avut-o cel din Grodno, Belarus. În 2018, corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a obţinut locul doi la festivalul concurs Kolozhsky Blagovest , secţiunea coruri laice, iar Valentina Tablan a fost desemnată cea mai bună solistă a competiţiei.

„Satisfacţia a fost cu atât mai mare, cu cât am primit premiul în ziua în care am împlinit 40 de ani”, a declarat Valentina.

Un an mai târziu, corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, a câștigat o medalie de aur și una de argint la Grand Prix of Nations desfăşurat în Suedia.

Concurenţa nu a fost deloc uşoară, în competiţia de la Göteborg fiind înscrise peste 400 de coruri.

Biserica este izvorul performanţelor

La întrebarea cum se împacă activitatea muzicală cu statutul de preoteasă, răspunsul a venit natural. „Biserica este izvorul performanţelor mele. De acolo am plecat”.

„Activitatea mea vocală a început în Biserică. Am cântat de mică la strană, în biserica tatălui meu. Apoi am ajuns la liceul și academia de muzică, unde m-am perfecționat. Nu există duminică să nu cânt în corul Mănăstirii Sf. Ioan”.

„Dacă nu aș avea legătură cu Biserica, nu cred că aș obține performanțele acestea. Mă rog întotdeauna. Nu mă rog neapărat să obțin ceva, ci mă rog ca Bunul Dumnezeu să-mi dea voce, să cânt în continuare şi să trec peste încercările pe care le am la nivel vocal și nu numai”.

Chiar dacă mergem și cântăm în alte părți, tot în Biserică ne întoarcem.

Activitatea muzicală pe care o desfăşoară nu este altceva decât o completare adusă misiunii clericale pe care soţul ei o îndeplineşte. Împreună alcătuiesc o familie, dar strâng în jurul lor o familie extinsă.

De ce? „Ne dedicăm în totalitate din punct de vedere sufletesc. Pur şi simplu ne punem inima pe tavă”, a menţionat Valentina-Maria, aspect care nu rămâne neobservat în rândul tinerilor corişti.

Activitatea lor inspiră şi formează în acelaşi timp. O parte dintre coriştii îndrumaţi de familia Tablan au dezvoltat cariere strălucite şi au ajuns pe marile scene ale lumii.

Unul dintre foştii elevi, Ionuţ Ilisoi, a devenit managerul coralei Ciprian Porumbescu.

„S-a dezvoltat frumos. Ionuţ a fost foarte ambiţios şi iată că acum se văd rezultatele. Sunt mulţi care au crescut în familia corului Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Reprezentând România cu dragoste şi profesionalism. Foto credit: Tablan-Popescu Valentina/Arhivă Personală.

Un alt exemplu este teologul Alexandru Semeniuc, care anul acesta a obţinut premiul al III-lea la secţiunea Compoziţie în cadrul Concursului „Lăudaţi pe Domnul”.

Proiecte de viitor

Proiectele viitoare nu lipsesc. În septembrie vor participa la un concurs în Italia ca reprezentanţi ai Colegiului Ştefan cel Mare din Suceava, în octombrie sunt aşteptaţi la concursul Franz Schubert din Viena împreună cu grupul coral „Leon Băncilă” din Fălticeni, iar în decembrie corala mixtă Ciprian Porumbescu va concerta la Betleem.

Tablan-Popescu Valentina Maria

A urmat Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca.

A studiat canto popular cu Ioan Bocşa.

Este căsătorită cu pr.  Lucian Tablan-Popescu, mamă a trei copiii şi profesoară de muzică la o şcoală de lângă Suceava.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente