Premierul și Ministrul Sănătății, în consultări cu reprezentanții cultelor religioase

Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-au întâlnit joi cu reprezentanții cultelor religioase pentru consultări în gestionarea pandemiei de coronavirus. 

La întâlnirea care a avut loc în Templul Coral din București au participat reprezentanții a 17 din cele 18 culte recunoscute în România. Aceștia au transmis solicitarea ca cetățenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără necesitatea deținerii unui certificat Covid.

„Activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor: Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni”, a declarat premierul la finalul întrunirii.

De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că la nivelul Guvernului vor fi preluate mesajele și propunerile venite prin reprezentanții cultelor, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult. „Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a menționat premierul potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Ministrul Sănătății a declarat, de asemenea, că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază” iar o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la aceste consultări de Preotul Ionuț‑Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal.

La întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase din România au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Kelemen Hunor, secretarul de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță și Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.


Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente