Premierea câștigătorilor Concursului „Biserica și Școala din sufletul meu”, la Oradea

Copiii din Oradea, câștigători ai Concursului naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”, desfăşurat în întreaga Patriarhie Română cu ocazia Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, au fost premiați vineri, 13 mai 2016, la finalul conferinței cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Episcopia Oradiei.

Etapa eparhială a concursului, în Episcopia Oradiei, a fost câștigată de copiii şi tinerii din Parohia Tinca, coordonați de către Părintele paroh Mihai Iancu şi Doamna profesoară Mărioara Balog, care vor reprezenta Eparhia Oradiei la București, la etapa națională a acestui concurs, participând pe data de 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Catedrala Patriarhală, la Sfânta Liturghie în cadrul căreia va avea loc şi festivitatea de premiere. Premiul al doilea a fost obţinut de copiii din Parohia Husasău de Criş, coordonaţi de Părintele paroh Ioan Mircea Ghitea şi Domnul profesor Cristian Copil, iar locul al treilea a fost ocupat de copiii şi tinerii din Parohia Sârbi, pregătiţi de către Părintele paroh Florian Moisa şi Doamna profesoară Mariana Alb. Au fost acordate, de asemenea, nouă menţiuni.

Elevii au fost răsplătiţi cu diplome, cărți şi dulciuri, oferite cu multă generozitate de către Chiriarhul Oradiei.

Prezent la festivitate, Domnul Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a primit din partea Episcopiei Oradiei, prin Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheza parohială, o frumoasă icoană, în semn de preţuire, mulţumire şi recunoştinţă pentru sprijinul acordat proiectelor educative şi de tineret ale Eparhiei Oradiei.

Părintele Simion Goga a mulţumit, de asemenea, Preasfinţitului Părinte Sofronie, pentru întreaga coordonare a proiectelor catehetice ale Eparhiei şi pentru atenţia acordată educării copiilor şi tinerilor, dar şi preoţilor parohi, profesorilor de Religie şi părinţilor copiilor, pentru interesul arătat şi pentru implicarea în proiectul Biserica şi Şcoala din sufletul meu.

La finalul festivităţii, Chiriarhul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare copiilor şi tinerilor prezenţi, îmbrăcați în frumoase și străvechi costume populare specific Bihorului. „Vedem să sămânța pe care o semănăm rodește, holda crește, lui Dumnezeu Îi place și pe noi ne bucură. Toate aceste frumuseți nu ar fi cu putință, însă, fără devotamentul, spiritul de sacrificiu și dragostea profundă a părinților care v-au născut și v-au crescut. Fără dragostea mamelor voastre, a părinților voștri, a bunicilor, a celor dragi care v-au învățat pentru prima oară în viață să vă rugați, să mergeți la biserică, să vă primeniți pentru întâlnirea cu Hristos, nu ați fi ajuns aici.

Pe lângă dragostea părinților voștri ați primit și prețuirea profesorilor voștri și a preoților din parohiile voastre din care faceți parte. Este o ocrotire atât de sfântă și de necesară pentru voi care sunteți gingași ca niște flori. Aveți nevoie de dragostea Bisericii, fie că este vorba de preoții, profesorii sau părinții voștri. Toți vă iubesc și toți vă iubim, așa cum ne-a învățat Biserica. Oricâte dificultăți veți întâlni în viață, nu uitați că nu sunteți singuri, că aveți în jurul vostru o lumină mare, dragostea sfântă de la Dumnezeu, pe care o primiți prin părinții, profesorii și preoții voștri.

Nu uitați niciodată că aveți un «acasă» la care să vă întoarceți: casa părintească, școala în care învățați, biserica în care vă închinați lui Dumnezeu. Oriunde veți ajunge în cursul vieții voastre, aduceți-vă  aminte, atunci când vă va fi greu, că aveți unde să vă întoarceți, că aveți un acasă al vostru, prin toate darurile cu care ne-am născut și prin care suntem legați de glie, de pământul acesta în care sunt îngropați înaintașii noștri, încât atunci când pășim pe el, ne simțim acasă. Tot ce primiți acum, nu le lăsați uitării, primiți-le în suflet, în inimă, duceți-le oriunde veți ajunge și când vă va fi greu, coborâți în suflet și vă veți simți acasă.

Pe lângă profesorii de religie din Eparhia Oradiei, la eveniment a participat și corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ep. Dr. Vasile Coman” din Oradea, alături de  Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul acestei facultăți.

Comentarii Facebook


Știri recente