Premieră: Investigare completă din punct de vedere dendrocronologic a unei biserici de lemn din Sălaj

Biserica de lemn din Brusturi, Sălaj, a fost investigată complet din punct de vedere dendrocronologic cu prilejul unor lucrări de renovare în cadrul programului „Ambulanța pentru monumente”, desfăşurat de Asociaţia „Monumentum”.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de doctorul în istorie Bogdan Ilieş, concomitent cu aceste lucrări a avut loc şi o premieră pentru cercetarea monumentelor din Sălaj: prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici de lemn din acest judeţ.

„Scopul investigaţiei a fost acela de a determina ştiinţific anul de construcţie a bisericii, precum şi datarea eventualelor intervenţii ulterioare” a precizat Bogdan Ilieş.

Metoda dendrocronologică se bazează pe studierea inelelor anuale de creştere ale arborilor, prelucrarea şi citirea probelor prelevate într-un laborator de specialitate şi în final compararea rezultatelor obţinute cu o serie de creştere a inelelor etalon, a mai spus Bogdan Ilieş.

Potrivit acestuia, analiza probelor a fost realizată de un laborator specializat din Miercurea-Ciuc, cercetarea dendrocronologică infirmând datarea sugerată de inscripţia de pe portalul Bisericii „Sf. Arhangheli Miahil și Gavriil” din Brusturi, şi anume, construirea bisericii în anul 1701.

Astfel, „biserica, inclusiv prispa, a fost realizată unitar, din copaci doborâţi în iarna anilor 1716/1717 şi vara anului 1717, bolta bisericii şi şarpanta fiind realizate în iarna anului 1719/1720 şi vara anului 1720. Cel mai probabil, construcţia bisericii a început în anul 1717 şi a fost finalizată în anul 1720. Turnul clopotniţă a fost realizat cu aproximativ trei decenii mai târziu decât restul bisericii”.

„Astfel, rezultatele obţinute în urma investigaţiei dendrocronologice corectează şi completează ceea ce deja se cunoştea despre biserica de lemn din Brusturi”, a transmis Bogdan Ilieș prin intermediul unui comunicat de presă.

Sălaj este județul cu cele mai multe biserici de lemn monumente istorice din România, 68, cu una mai mult decât Maramureş.

Foto credit: public domain

Comentarii Facebook


Știri recente