Pregătiri pentru Sfințirea mare a apei

Biserica Ortodoxă sărbătorește, mâine, 6 ianuarie 2013, Botezul Domnului. Pregătirile pentru această mare sărbătoare încep însă de astăzi, cu un program liturgic special. În eparhiile din vecinătatea Dunării și a Mării Negre, ierarhii, preoții și credincioșii merg în procesiune în porturi, unde participă la Sfințirea mare a apei. După slujbă, potrivit tradiției, ierarhul aruncă o cruce de lemn în apă, iar câțiva tineri mai curajoși înoată și o recuperează, informează Ziarul Lumina.

În cetatea tomitană de la malul mării, pregătirile pentru praznicul Botezului Domnului încep în această dimineață, la ora 6:45, când Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârșește Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, precizează Biroul de comunicare al eparhiei. La finalul acestei sfinte slujbe, este oficiată slujba Aghesmei Mari, pentru ca apa sfințită să fie îmbuteliată în cele peste 100.000 de PET-uri pregătite de Arhiepiscopia Tomisului pentru credincioși. În ziua praznicului Dumnezeieștii Epifanii sau Arătări, după săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, clerul și credincioșii vor porni în procesiune spre faleza cazinoului, unde va fi oficiată slujba Aghesmei Mari. Conform tradiției, Înalt Preasfințitul Teodosie va arunca în apa mării cruci ce vor fi recuperate de tineri.

Sărbătoarea Bobotezei începe mâine la Brăila, la Catedrala „Nașterea Domnului”, cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți. Va urma apoi un pelerinaj pe jos până pe esplanada Dunării, unde va avea loc slujba de Sfințire a apei. La final, potrivit tradiției, ierarhul va arunca în apele Dunării o cruce care va fi recuperată de unul dintre tineri.

Pregătiri de Bobotează la Tulcea

În Episcopia Tulcii, conform tradiției, după săvârșirea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, de duminică, 6 ianuarie, va avea loc o procesiune. „Preoții și credincioșii din oraș vor parcurge în procesiune drumul către faleza Dunării unde, pe puntea istoricului vas „Republica”, va fi oficiată slujba Sfințirii mari a apei, urmată de un cuvânt de învățătură al Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii. După tradiție, va fi aruncată în apele Dunării crucea de lemn, ce va fi recuperată de cinci tineri care vor intra în apă și care, la sfârșit, vor fi binecuvântați și răsplătiți cu daruri din partea Centrului eparhial. Toți credincioșii prezenți vor primi binecuvântarea preoților, fiind stropiți cu apă sfințită și vor primi sticle cu Agheasmă. În acest fel, și credincioșii tulceni vor trăi bucuria acestui praznic luminat, ce aduce în fiecare an curățire, sfințire și înnoire în suflete și, în același timp, vor simți că Dunărea străbună, devenită Iordanul neamului românesc, va revărsa cu apele ei binecuvântarea lui Hristos, Cel Ce S-a arătat în repejunile Iordanului”, a precizat preotul secretar eparhial Daniel Petre.

Pregătiri pentru praznicul Bobotezei vor avea loc nu numai în parohiile din țară, cât și în cele din diaspora, precum în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Astoria, New York, Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi. Pentru acest praznic a fost amenajată în incinta curții lăcașului de cult o cruce din gheață, unde se va săvârși și slujba Aghesmei Mari. De asemenea, este invitat să ofere răspunsurile liturgice și un concert de cântece religioase Grupul coral bărbătesc „Harisma”.

Botezul Domnului, reînnoirea harului Botezului primit de fiecare dintre noi

Aceste pregătiri din lăcașurile de cult ortodoxe din țară și străinătate reliefează importanța praznicului Botezului Domnului sau al Dumnezeieștii Arătări pentru creștinii ortodocși întrucât, ne învață Sfântul Simeon, Arhiepiscop al Tesalonicului († 1429), în această zi nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a harului Botezului primit de fiecare dintre noi. Aceasta, pentru că mulți dintre noi eram prunci când am primit Taina Sfântului Botez. De asemenea, Sfântul Ioan Gură de Aur, în cuvântul la praznicul Botezului Domnului, arăta că e mare rușine și batjocură când prăznuim această sărbătoare în fiecare an și nu știm pricina ei. De aceea, „să înțelegem acum, când suntem mari, ceea ce atunci nu puteam înțelege și să primim, printr-o alegere liberă, drumul credinței, pe care încă din pruncie Biserica l-a deschis înaintea libertății noastre”, după cum citim în „Învățătură pe scurt despre Sfânta Taină a Botezului în Proloagele”, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…