Pregătiri de hram la Mănăstirea Antim

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, prăznuit de Biserica noastră la 27 septembrie, va fi sărbătorit și anul acesta, în mod deosebit, la unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale din Capitală, Mănăstirea Antim. Locașul de cult a fost construit între anii 1713-1715, la inițiativa Sfântului Antim, după planurile întocmite chiar de acesta. Anul viitor, Mănăstirea Antim va aniversa 300 de ani de la zidire.

„Programul acestei sărbători de pomenire a Sfântului Ier. Antim Ivireanul va începe cu Slujba de Priveghere vineri în data de 26 septembrie, orele 17:00. Slujba de Priveghere se va termina în jurul orei 20:00 – 20:30. A doua zi dimineața, la ora 09:30, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ier. Martir Antim Ivireanul va fi săvârșită slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți condus de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. După Sfânta Liturghie la trapeza mănăstirii va fi o masă pentru credincioșii care vor participa la această sărbătoare a Sfintei Mănăstiri, în același timp și împărțire a 500 de pachete tot pentru credincioși”, a spus Protos. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim.

Mitropolit al Țării Românești, autor al unor faimoase Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Sfântul Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în București, în secolul al XVIII-lea. A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente