Pregătiri de hram la Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din Capitală se pregătește de hram, lăcașul de cult sărbătorindu-și pe 11 noiembrie ocrotitorul. Biserica este cercetată frecvent de bucureșteni întrucât aici se află și un fragment din moaștele Sfântului.

Racla va fi așezată spre închinare într-un baldachin amenajat în curtea lăcașului, duminică dimineață. „Luni dimineață așteptăm slujirea arhierească cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, în jurul orei 09:30 și apoi urmează parastasul pentru ctitori”, a precizat Pr. Paroh Gheorghe Ispas de la Biserica „Sfântul Mina” – Vergu, București.

Biserica Vergu din Capitală a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Moaștele Sfântului Mucenic Mina se află aici din anul 1874. În lăcașul de cult există și o veche icoană a Sfântului.

„Biserica datează din 1724-1725, ctitorie a lui Ancuța Brâncoveanu.Icoana făcătoare de minuni a fost adusă la Biserica noastră în urma unui eveniment, în 1847 un cartier al capitalei a ars, 12 biserici, printre care și o anume biserică Stelea. Jandarmeria, pompierii, localnicii care au stins focul au văzut că a rămas întreagă o singură icoană la catapeteasma bisericii respective, au dus-o la Mitropolie și au decis atunci mitropolitul, sfetnicii și logofeții vremii să o aducă la această biserică, iar moaștele au fost aduse în 1874”, a mai spus Pr. Paroh Gheorghe Ispas, potrivit TRINITAS TV.

Sfântul Mina a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Pentru curajul de a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos, acest Sfânt militar a fost ucis din ordinul împăratului Maximian.

Biserica „Sfântul Mina” Vergu se află în centrul Capitalei, în apropierea Pieței Unirii.

Comentarii Facebook


Știri recente