Precizări ale Episcopiei Sălajului în legătură cu situația de la Parohia Sfântul Ștefan din municipiul Zalău

Biroul de presă al Episcopiei Sălajului ne informează:

Permanența Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului s-a întrunit în ședință marți, 5 februarie 2013, pentru a lua în discuție cazul disciplinar al preotului Ioan Coste de la Parohia „Sfântul Ștefan” din municipiul Zalău.

Au fost avute în vedere următoarele aspecte:

1. Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată al Bisericii Ortodoxe Române articolul 19, aliniatul 4 precizează faptul că: „Dacă un preot sau diacon ar săvârși cele sfinte în altă Eparhie, fără învoirea Chiriarhului, se va considera ca neascultare de autorități și se va pedepsi ca atare”.

Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcția de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a reușit divizarea în două tabere a preoților din Sălaj și ținând cont de cele enunțate mai sus, Preasfințitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin intermediul părintelui Ioan Coste, că nu are încuviințarea episcopului Sălajului de a sluji în acest județ, pentru a nu crea tulburare.

În urma decesului mamei preotului Ioan Coste, eveniment regretabil și nedorit, în ciuda interdicției, părintele Vasile Bota a slujit și a predicat la înmormântare, încălcând regulamentele bisericești și sfidând public interdicția episcopului Sălajului. Dacă preotul Bota participa la slujbă nu era nici o problemă, acesta însă a slujit.

2. Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 3, menționează că „se va aduce la cunoștință preoților care primesc la slujbă clerici din altă eparhie sau parohie fără aprobarea chiriarhului locului, că vor fi sancționați, mergându-se până la depunerea din treapta preoției sau caterisire”.

Întrucât părintele Bota a fost primit la această slujbă, 4 preoți au primit dojană arhierească. Ținând cont de faptul că în data de 5 februarie 2009 Părintele Ioan Coste a primit dojană arhierească pentru nerespectarea rânduielilor bisericești, pedeapsa față de ceilalți 4 preoți trebuia să fie mai mare. Părintele Coste cu bună știință a încălcat această hotărâre acceptând ca părintele Bota să slujească la înmormântare și de aceea se face vinovat de neascultare.

3. Conform Regulamentului de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 16, „neascultarea de autorități, după gravitatea faptului și conduita până la darea hotărârii, a vinovatului, se pedepsește cu pedeapsa dojanei până la pedeapsa depunerii și caterisirii”.

Datorită faptului că Părintele Ioan Coste și-a recunoscut vinovăția, regretă faptele petrecute și consecințele lor, Permanența Consiliului Eparhial a decis ca pentru abaterea disciplinară recunoscută și asumată, părintelui Ioan Coste să i se retragă definitiv rangurile bisericești onorifice pe care le posedă, respectiv rangul de iconom și cel de iconom stavrofor, pedeapsă prevăzută la art. 4, al. B din același Regulament.

În aceste condiții, Părintele Ioan Coste își păstrează postul de preot slujitor la Parohia „Sfântul Ștefan” și toate drepturile și obligațiile pe care acest post le presupune.

Regretăm gravele tulburări produse cu atât mai mult cu cât încă nu fusese luată o decizie finală în acest caz. Îndemnăm pe preoți și credincioși la o reflecție serioasă cu privire la toate evenimentele care au avut loc în ultimele zile și la o atitudine duhovnicească, reamintind tuturor cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate Galatenilor: „roada Duhului este iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioșie, blândețe, înfrânare, curăție; împotriva unora ca acestea nu este lege”.

Comentarii Facebook


Știri recente