Precizare referitoare la situația de la Parohia Sfântul Ștefan din Zalău

Biroul de Presă al Episcopiei Sălajului ne informează:

Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată al Bisericii Ortodoxe Române articolul 19, aliniatul 4 precizează faptul că: „Dacă un preot sau diacon ar săvârși cele sfinte în altă Eparhie, fără învoirea Chiriarhului, se va considera ca neascultare de autorități și se va pedepsi ca atare”.

Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcția de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a avut o influență negativă în Sălaj, reușind divizarea în două tabere a preoților de aici și ținând cont de cele enunțate mai sus, Preasfințitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin părintele Ioan Coste din Zalău, că nu are încuviințarea episcopului Sălajului de a sluji în acest județ, pentru a nu crea tulburare.

În urma decesului mamei preotului Ioan Coste, eveniment regretabil și nedorit, Preasfințitul Părinte Petroniu a delegat la slujba de înmormântare din 8 ianuarie 2013, din Bădăcin, un reprezentant ale Episcopiei. În ciuda interdicției, părintele Vasile Bota a slujit și a predicat la înmormântare, încălcând regulamentele bisericești și sfindând public interdicția episcopului Sălajului.

Dacă preotul Bota participa la slujbă nu era nici o problemă, acesta însă a slujit și a predicat, la înțelegere cu părintele Ioan Coste.

Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 3, menționează că „se va aduce la cunoștință preoților care primesc la slujbă clerici din altă eparhie sau parohie fără aprobarea chiriarhului locului, că vor fi sancționați, mergându-se până la depunerea din treapta preoției sau caterisire”. Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 11 menționează faptul că „chiriarhul care nu va pune în aplicare prezenta hotărâre, încălcând disciplina canonică sinodală, intră sub incidența prevederilor canonice și statutare fiind supus judecății Sfântului Sinod”.

Întrucât părintele Bota a fost primit la această slujbă, 4 preoți au primit dojană arhierească. Ținând cont de faptul că în data de 05. 02. 2009 Părintele Ioan Coste a primit dojană arhierească pentru nerespectarea rânduielilor bisericești, pedeapsa față de ceilalți 4 preoți trebuia să fie mai mare.

Conform Regulamentului de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 16 ,”neascultarea de autorități, după gravitatea faptului și conduita până la darea hotărârii, a vinovatului, se pedepsește cu pedeapsa dojanei până la pedeapsa depunerii și caterisirii”.

Nu s-a mers până la depunerea din treapta preoției sau caterisire, ci s-a ales o pedeapsă de mijloc, transferul.

Regulamentului de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 48, aliniatele 1 și 2 precizează că: „în toate cazurile de pedepsire cu transferarea, să se aibă în vedere că transferarea fiind dată ca pedeapsă, parohia care i se va da celui pedepsit, va fi de categorie inferioară celei de la care a fost transferat. Dacă cel pedepsit este într-o parohie urbană, va fi transferat într-o parohie rurală, de categorie inferioară”.

Localitatea Brebi se află în apropierea orașului Zalău, este la drumul care leagă Zalăul de Jibou, are biserică și casă parohială în stare excelentă. În aceste condiții nu este o parohie rea.

Întrucât la aflarea veștii transferului Părintele Coste și-a scos concediu medical de urgență, hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Se așteaptă încheierea concediului medical și rediscutarea cazului.

Deranjați de eventualul transfer al părintelui Ioan Coste, un grup de credincioși ai parohiei „Sfântul Ștefan” din Zalău, unde părintele Ioan Coste slujește ca preot 2, a invitat mai multe posturi de televiziune, protestând atât la 2 februarie, cât și pe 3 februarie, în timpul Sfintei Liturghii, împotriva deciziei de transfer a preotului Coste (care nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât Sfinția Sa este în concediu medical, iar de vineri a anunțat că s-a internat în spital). Credincioșii se arată nemulțumiți și de numirea noului preot.

Nu s-a pus problema excluderii din cler a preotului Coste, de aceea nu înțelegem de ce crează atâta tulburare o pedeapsă de mijloc. Neaplicarea unor măsuri în cazuri de abatere disciplinară ar crea dezordine, lăsând la discreția maselor impunerea disciplinei.

În cazul recent al regizorului Sergiu Nicolaescu s-a respectat hotărârea sinodală de a nu se oficia nici o slujbă, întrucât acesta a fost incinerat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…