Preasfinţitul Părinte Vasile a fost condus pe ultimul drum (VIDEO)

Fostul Episcop vicar al Clujului, Preasfinţitul Părinte Vasile Flueraş, a fost condus luni pe ultimul drum de ierarhi, cunoscuţi, clujeni şi alţi credincioşi.

Sfânta Liturghie, în interiorul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, şi slujba de înmormântare, în exteriorul bisericii, au fost oficiate de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale s-a adresat celor prezenţi, în timpul Sfintei Liturghii, amintind câteva dintre calităţile PS Vasile.

„Ne-am adunat astăzi mai mulţi episcopi, unii veniţi de departe, alţii de aproape, pentru a ne lua rămas bun, a-l însoţi cu rugăciunea noastră pe Preasfinţitul Părinte Vasile şi a ne lua rămas bun de la el, pentru că şi el la rândul lui – în toate zilele vieţii lui de slujitor al Bisericii, în calitate de preot, duhovnic, stareţ, episcop; apoi pentru unii dinte noi chiar episcopi a fost stareţ şi duhovnic, pentru alţii a fost duhovnic, pentru alţii s-a rugat, credincioşi de-ai noştri din ţară şi din străinătate – ne-a însoţit cu rugăciunea, ne-a vizitat”.

„Mântuitorul ne-a încredinţat înviind pe fiul văduvei din Nain, pe fiica lui Iair, mai marele sinagogii, şi pe Lazăr că viaţa nu se termină odată cu moartea. Însă, această pregătire şi această creştere spre Înviere o avem primindu-L şi hrănindu-ne aşa cum Mântuitorul ne-a încredinţat: Cel ce mănâncă Trupul Meu…”.

„Îl însoţim pe PS Vasile, cel care atât de mult s-a rugat cu blândeţea, cu bunătatea, cu bucuria pe care o avea slujindu-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi Biserica Sa, aşa cum ne-a însoţit şi el pe noi”.

A urmat slujba de înmormântare, la finalul căreia Mitropolitul Andrei al Clujului a accentuat prin ce s-a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Vasile în timpul petrecut în această lume.

„Bunul şi jertfelnicul nostru Episcop Vasile a plecat în eternitate şi ştim că plecarea lui a adus multă tristeţe în inimile credincioşilor din eparhie şi ale altor credincioşi care l-au cunoscut. I-a primit şi iubit absolut pe toţi. Cine nu mai avea speranţă, nu mai avea mângâiere, îi primea pe toţi. Mai mult, s-a rugat pentru toţi şi le-a purtat sarcinile la toţi”.

„A fost un om credincios. Atunci când te întâlneai cu el şi vorbeai cu el intuiai că are o legătură puternică cu cerul şi plecai acasă mângâiat. A fost un om credincios. A fost un om smerit. Parcă l-a auzit pe Cuviosul Ioil care zice: Fără smerenie omul nu poate vedea faţa lui Dumnezeu”.

„Vlădica Vasile a fost un om smerit, credincios. A dus o viaţă curată şi sfântă. Aşa cum pe bună dreptate cineva spunea că în preajma lui simţeai că adie zefirul sfinţeniei. A fost un om milostiv, plin de milă cu toţi. Cu săracii, cu necăjiţii, cu cei ce aveau nevoie de înţelegerea şi mila lui”.

Mitropolitul Andrei a citit apoi mesajul de condoleanţe al Patriarhului Daniel, transmis la vestea trecerii în veşnicie a Preasfinţitului Părinte Vasile.

Fostul Episcop vicar al Clujului a fost înhumat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane.

El a trecut în veşnicie în ziua de vineri, 8 octombrie 2021.

Vezi aici cine a fost Preasfinţitul Părinte Vasile.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente