Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat slujba de Te Deum cu ocazia anului nou bisericesc

Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat sâmbătă în Catedrala Patriarhală Slujba de Te Deum cu ocazia anului nou bisericesc.

În predica sa rostită cu acest prilej, Preasfinția Sa a subliniat că originea acestei sărbători se află în cultura ebraică deoarece începutul anului în tradiția lor „era luna septembrie, luna 1 sau țișri”. 

„Tot potrivit tradiției în luna septembrie s-a sfârșit și potopul din vremea lui Noe. În ziua întâi corabia acestuia s-a așezat pe muntele Ararat și tot în ziua de 1 septembrie, Moise a coborât de pe muntele Sinai purtând tablele legii scrise cu degetul lui Dumnezeu”, a precizat ierarhul.

De asemenea „în luna septembrie a intrat poporul ales în Pământul Făgăduinței, ținutul Canaanului”, însă motivul central pentru care această sărbătoare a fost așezată în prima zi a lunii a noua îl aflăm de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, care relatează „că într-o zi de 1 septembrie Mântuitorul Iisus Hristos a început activitatea publică de propovăduire a Evangheliei” a subliniat Episcopul Varlaam.

Ierarhul a spus că spre sfârșitul lunii septembrie se culeg roadele muncii agricultorilor din anul precedent, așadar „pământul intră într-o etapă de odihnă iar agricultorii așază în pământ sămânța recoltelor anului viitor. Lucrul acesta s-a reflectat și în rugăciunea de la sfârșitul slujbei de Te Deum pentru că am mulțumit pentru binefacerile lui Dumnezeu, oferite nouă în mod gratuit”.

La finalul cuvântului său, Preasfințitul Părinte Varlaam a îndemnat credincioșii prezenți să se roage bunului Dumnezeu ca anul care vine să fie un an plăcut Domnului, să nu fie tulburat de răutăți și să se manifeste ca adevărați creștini, împlinind poruncile lui Dumnezeu.

Rugăciunea de mulțumire a avut loc după slujba Sfintei Liturghii.

Pentru a vedea mai multe fotografii de la slujba de Te Deum accesați acest link.

Foto credit: Mircea Florescu/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente