Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul prezent la hramul bisericii din Satu Mare

 

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Sfinţilor Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, din municipiul Satu Mare.

PS Iustin Sigheteanul: „Împărăteasa Elena – exemplu de mamă creştină”.

 Înconjurat de credincioşii sătmăreni, cu această ocazie Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură despre Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, exemplu de mamă creştină, şi despre Împăratul Constantin cel Mare, care, de la preluarea puterii, a dat libertate de manifestare creştinilor, prin Edictul de la Milano, din 313, sub toate aspectele, şi a scutit bisericile de dări. El a oprit, prin deciziile sale, schingiuirea, timp de 300 de ani, a creştinilor, care erau prigoniţi pentru simplul motiv că credeau în Iisus Hristos Mântuitorul.

„Ca mare şi bun creştin, Constantin cel Mare a convocat Sinodul I ecumenic de la Niceea, în cadrul căruia s-au stabilit, pe lângă alte lucruri importante pentru creştinism, şi primele capitole din Simbolul de Credinţă al creştinilor ortodocşi, Crezul. Împărăteasa Elena a fost primul pelerin creştin la Locurile Sfinte, dar şi primul arheolog creştin, pentru faptul că a descoperit Crucea pe care a fost Răstignit Mântuitorul”, a subliniat Ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a binecuvântat Centrul Social „Mitropolit Sebastian Rusan”, ctitorit de Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului”, coordonată de pr. Gabriel Gorgan, parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” II.

Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului” asigură, pentru 80 de copii, de trei ori pe săptămână, câte o masă caldă, plus oferă pachete pentru nevoiaşii din parohie, subliniază Andrei Fărcaş, de la Biroului de Presă al Eparhiei.

***

Situată la capătul  podului „Golescu” de peste râul Someş, care străbate oraşul, ideea construirii acestei biserici a început în 10 ianuarie 1990, cu depunerea unei cereri la municipalitate, de ridicare a ei, aprobată, iar în acelaşi an, la 21 mai, a fost sfinţit locul şi pusă piatra de temelie. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată de sărbătoarea împărătească a Învierii Domnului Iisus Hristos din 1992, afară, în jurul unei cruci, până în toamnă fiind construită şi o biserică provizorie, în care se va sluji până în 4 martie 2004.

Comentarii Facebook


Știri recente

400 de ani de la nașterea Sf. Ier. Dosoftei: Simpozion dedicat întemeietorului poeziei românești și al limbii române în cult

Arhiepiscopia Iașilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași organizează, în perioada 12-13 decembrie, Simpozionul Internațional „Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. 400 ani…