Preasfinţitul Părinte Antonie a fost întronizat Episcop de Bălţi

Mitropolitul Petru al Basarabiei a oficiat vineri, 8 iunie 2018, ceremonia de întronizare a Preasfinţitul Părinte Antonie ca Episcop de Bălţi, informează site-ul oficial al Eparhiei.  

Slujba a avut loc în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi, în prezenţa preoţilor din partea de nord a Republicii Moldova.

După slujba de Te Deum, Gramata Mitropolitană de întronizare a fost citită de părintele Valerie Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru s-a referit la misiunea episcopului într-o eparhie şi la viaţa bisericească, menţionând că prin ocuparea celor două scaune episcopale vacante, de la Bălţi şi Cahul, „Mitropolia Basarabiei se consolidează şi activitatea ei va fi cu mult mai rodnică”.

Înaltpreasfinţia Sa a adus mulţumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru grijă şi sprijinul acordat Mitropoliei Basarabiei de-a lungul timpului.

La rândul său, Preasfinţitul Părinte Antonie a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru pentru încrederea acordată de a continua lucrarea vrednicilor de pomenire ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au păstorit la Bălţi: Visarion Puiu, Tit Simedrea şi Partenie Ciopron.

Preasfinţia Sa a mulţumit preoţilor şi credincioşilor care, în Adunarea Eparhială a Episcopiei de Bălţi din data de 15 mai 2018, şi-au exprimat dorinţa de a-l avea arhipăstor în Eparhia de nord a Mitropoliei Basarabiei.

Ierarhul a menţionat că vine la Bălţi cu „gând de pace şi frăţietate, pe păstoriţi îi va trata cu dragoste părintească şi că este deschis spre împreună lucrare cu toţi care doresc prosperarea credinţei ortodoxe”.

La final, Preasfinţitul Antonie a anunţat că Adunarea Eparhială a Eparhiei de Bălţi va fi convocată în sesiune extraordinară în ziua de marţi, 12 iunie 2018, pentru a lua în dezbatere mai multe chestiuni care privesc activitatea Episcopiei.

Preasfinţitul Părinte Antonie

S-a născut în 29 mai 1963 la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi.

Din 2014 până în prezent a fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Hirotonia sa în arhiereu a avut loc în data de 24 mai 2014 în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Episcopul Antonie a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente