Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Pomenirea eroilor este un act de cult și de cultură a sufletului românesc

Astăzi, 22 decembrie 2008, în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în Decembrie 1989.

În cuvântul adresat celor prezenți în Catedrala patriarhală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru demnitatea și libertatea poporului român în decembrie 1989 este un act de cult și, în același timp, de cultură a sufletului românesc.

Este un act de cult, a precizat Preafericirea Sa, pentru că cerem lui Dumnezeu să-i odihnească, iar pe noi să ne miluiască ca un Bun și de oameni iubitor. Observăm că harul lui Dumnezeu care lucrează în eroi și în sfinți face ca noi să ne ridicăm în demnitate. De aceea, pomenirea eroilor este și un act de cultură a sufletului și de ridicare a noastră în demnitate ca ființă recunoscătoare. Dacă recunoaștem binefacerile primite de la Dumnezeu prin oameni și mulțumim Lui și celor prin care El lucrează, atunci noi creștem spiritual. Dacă nu mulțumim, nu trăim ca oameni. Dacă nu arătăm recunoștință, nu arătăm înălțarea sufletului la demnitatea de ființă recunoscătoare…

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că actul de pomenire al eroilor din toate timpurile, dar mai ales a acestor eroi tineri care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în 1989 este o datorie morală a noastră. Acești tineri care au fost pomeniți acum au arătat atunci, în Decembrie 1989, nu numai curaj, ci și foarte multă credință. Ei îngenuncheau și rosteau rugăciunea Tatăl Nostru, deși în școala românească nu s-a mai permis predarea religiei odată cu venirea regimului comunist.

În încheierea cuvântului, Preafericirea Sa a amintit câteva din roadele jertfei eroilor din Decembrie 1989. Una din primele roade ale jertfei lor – a menționat Părintele Patriarh Daniel – a fost reintroducerea orei de religie în învățământul de stat…Apoi, sacrificiul lor a rodit prin ridicarea a mii de noi locașuri de cult în toată țara, România numărându-se printre țările Europei cu cele mai multe biserici în construcție în raport cu numărul populației. Acești eroi, care au văzut cu ochii lor cum se dărâmau biserici în București și s-au luptat pentru demnitatea și libertatea poporului român, au făcut ca prin jertfa lor noi să primim libertatea și una din componentele libertății adevărate este facerea de bine și preamărirea lui Dumnezeu. Preamărind pe Dumnezeu atunci când ridicăm noi locașuri de cult, restaurăm și consolidăm pe cele vechi și deodată cu zidirea locașurilor de cult, zidim duhovnicește credința și spiritualitatea ortodoxă românească..

În același timp, prin jertfa lor din care a decurs libertatea noastră, românii pot merge oriunde în lume, iar mulți dintre aceștia au contribuit la înființarea de parohii și eparhii noi în străinătate…

Așadar, când libertatea aceasta obținută prin jertfă preamărește pe Dumnezeu și ridică demnitatea poporului prin zidirea de locașuri sfinte, prin cultivarea virtuților creștine, atunci libertatea dobândită este sfânta libertate.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente