Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria pe care am trăit-o în Maramureș”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute în vizită canonică în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, unde a participat la o seribe de evenimente culturale și religioase prilejuite de acordarea rangului de arhiepiscop onorific Preasfințitului Părinte Episcop Justinian Chira, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Preafericirea Sa a început sâmbătă, 12 decembrie, seria evenimentelor de la Baia Mare cu binecuvântarea Centrului social pentru persoanele vârstnice „Sf. Iosif Mărturisitorul” din municipiul Baia Mare, împreună cu PS Episcop Justinian al Maramureșului și Sătmarului și cu PS Episcop Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al acestei episcopii. Patriarhul nostru a vorbit celor prezenți despre filantropie, ca necesitate sau ca o continuare a Sfintei Liturghii, subliniind că Liturghia fără filantropie poate duce la un pietism neîntrupat, fără esență, la fel cum și doar filantropia fără Liturghie duce la un umanism secularizat. „Ortodoxia nu desparte Liturghia de filantropie. Liturghia este izvorul filantropiei, iar filantropia este rodirea în viața practică a Sfintei Liturghii. Prin iubirea lui Dumnezeu față de oameni, arătată de Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, învățăm și noi să arătăm iubire față de semenii noștri. Ajutându-i cu hrană, cu îmbrăcăminte, medicamente și mai ales cu această mărturie a dragostei frățești, Biserica continuă învățătura Sfântului Vasile cel Mare. Sunt foarte mulți oameni care nu suferă din cauza sărăciei, cât mai mult din singurătate. Biserica Ortodoxă Română a avut întotdeauna instituții de binefacere, filantropice, dar în timpul comunismului a fost nevoită să se restrângă doar în lăcașurile de cult, să devină un fel de «ghetou» liturgic. Cum însă în libertate a reluat tradiția filantropică, a dezvoltat o mulțime de așezăminte sociale, pe de altă parte, în raport cu ceea ce avem nevoie acum, încă nu e de ajuns”, a spus Patriarhul României.

Preafericirea Sa a oferit apoi lui Vasile Fodoruț, preotul parohiei „Sf. Iosif Mărturisitorul” icoana Sfântului Vasile cel Mare, precum și o monedă aniversară cu chipul sfântului capadocian, emisă de Patriarhie, împreună cu Banca Națională a României.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, Patriarhul Daniel a ascultat colindele copiilor de la școlile din Maramureș, la Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare. Au fost prezenți peste 500 de elevi din diferite clase, toți îmbrăcați în costumele populare tradiționale specifice zonei. Cu opinci în picioare, ițari și catrințe, sau cu căciuli și batice pe cap, copiii au trecut pe rând prin fața ierarhilor și i-au colindat, vestind Nașterea Mântuitorului și urându-le sănătate celor prezenți. La finalulul evenimentului, Părintele Patriarh a primit, în semn de apreciere, din partea profesorilor, daruri, constând în obiecte tradiționale maramureșene. La rândul său, Patriarhul a oferit iconițe copiilor care au colindat.

Totodată, Patriarhul României a vorbit celor prezenți despre roadele reintroducerii orelor de Religie în programa școlară, colindătorii fiind practic roade ale deciziei luate imediat după 1990. PF Părinte Patriarh a spus că, în momentul în care s-a luat decizia reintroducerii orelor de Religie în școală, nimeni nu se gândea că se va ajunge la situații atât de plăcute, precum cea la care a participat, când sute de copii au venit, asemenea îngerilor, să vestească Nașterea Domnului.

Delegația de ierarhi și preoți, condusă de PF Părinte Patriarh Daniel, a mers apoi în vizită la Mănăstirea Rohia, locul în care a viețuit și unde își doarme somnul de veci monahul Nicolae Steinhardt. Aici, Patriarhul a oferit daruri obștii mănăstirii, în semn de recunoștință pentru activitatea depusă, dar și în semn de motivare a monahilor pentru a continua proiectele începute, precum Centrul cultural-monastic „Nicolae Steinhardt”.

De altfel, proiectul demarat de obștea mănăstirii de aici a impresionat pe toți vizitatorii, fiind un proiect îndrăzneț care aduce aminte de complexul monahal de la Meteora, având în vedere stâncile pe care se construiește și dificultatea cu care se lucrează. Aici au fost vizitate biserica mănăstirii, în care se slujește deja la demisol, care este finalizat, biserica mare, unde mai trebuie realizată doar pictura, precum și Centrul cultural-monastic „Nicolae Steinhardt”. „Am vizitat mănăstirea și am văzut că s-au înnoit foarte multe. Dintr-un schit mai modest, a devenit o mare lavră și o cetate a Ortodoxiei românești, un izvor de lumină. Dorim să oferim acestei mănăstiri medalia cu chipul Sfântului Vasile cel Mare, care este un dascăl al filantropiei, dar și al vieții monahale. Și pentru că aici aveți un muzeu și un centru social cultural «Nicolae Steinhardt», am adus și o medalie de argint aurit cu chipul Sf. Ierarh Nicolae. De asemenea, dorim să oferim o Biblie din ediția jubiliară 2008 pentru această mănăstire și încă o carte, un album cu toate mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor, intitulată «Pridvoare ale Cerului»”, a spus PF Daniel, care a mai oferit o serie de cărți pentru biblioteca mănăstirii.

La Mănăstirea Rohia, PS Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul a apreciat, printr-un cuvânt de mulțumire, gestul Patriarhului de a urca până sus, pe munte, să binecuvânteze mănăstirea și pe cei care trăiesc aici. „Ne simțim mândri și îi mulțumim Preafericitului că a acceptat să binecuvânteze tot ce s-a clădit aici de 80 de ani încoace”, a spus Preasfinția Sa.

Tot sâmbătă seara, la Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezența a peste o mie de credincioși, soborul de preoți și ierarhi, venit să participe la evenimentul de duminică, a asistat la un concert de colinde susținut de patru coruri teologice din cadrul Episcopiei, eveniment în cadrul căruia i-a fost înmânată Patriarhului României, PF Părinte Daniel, diploma de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.

Reprezentații municipiului Baia Mare au decis să își exprime recunoștința față de binecuvântarea transmisă de Patriarhul României, precum și față de onoarea făcută Episcopului Maramureșului și Sătmarului, PS Justinian Chira, de a-l ridica în rang, acordându-i titlul de arhiepiscop onorific al acestei episcopii. „Socotim că este o binecuvântare de la Dumnezeu faptul că ați venit în orașul nostru. Considerăm că este o zi de sărbătoare pentru că PF Daniel este aici, să recunoască vrednicia bisericii maramureșene și a PS Justinian și de a-l ridica în rang de arhiepiscop. De aceea, considerăm că și noi trebuie să ne arătăm recunoștința și să înmânăm diploma de cetățean de onoare al muncipiului nostru, împreună cu toată aprecierea noastră”, a spus primarul municipiului, Cristian Anghel.

La rândul său, Patriarhul Daniel a mulțumit pentru distincția primită și a oferit diplome și medalii atât primarului municipiului, cât și unor profesori de la Facultatea de Teologie și de la Seminarul Teologic. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această bucurie pe care am trăit-o de când am venit în Maramureș. Suntem copleșiți de mulțimea darurilor spirituale pe care Dumnezeu le-a sădit în maramureșeni și pe care maramureșenii le-au cultivat spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente