Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Turda

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în această seară la Turda pentru a sfinți mâine, 18 septembrie 2011, biserica parohiei Turda Băi. Preafericirea Sa, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a fost primit în biserica mănăstirii Mihai Vodă din Turda de către cele patru viețuitoare ale mănăstirii, de preoții din Municipiile Turda și Câmpia Turzii, în frunte cu protopopul de Turda, dar și de credincioși.

Cu acest prilej s-a oficiat și o slujbă de Te-Deum în prezența Patriarhului României.

În cuvântul de deschidere Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a arătat că „pentru monahiile mănăstirii ‘Mihai Vodă’ și pentru credincioșii orașului Turda și ai împrejurimilor este o zi deosebită ziua de astăzi când Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a venit pentru a sfinți o biserică nouă și pentru a ne binecuvânta și a se ruga pentru noi păcătoșii”. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a mai precizat că locul are o semnificație aparte, deoarece acolo, în anul 1601, la 9 august, a fost ucis Mihai Viteazul, despre care se spune că era și un foarte bun credincios. În continuare i-a mulțumit pentru prezență Patriarhului României și i-a urat .

Preafericirea Sa, în cuvântul Său, a arătat legătura dintre parohie și mănăstire: „Popasul din seara aceasta la mănăstire în vederea sfințirii unei biserici noi la parohie arată și legătura dintre mănăstire și parohie în spiritualitatea românească. Mai ales în Moldova simbioza dintre parohie și mănăstire a fost o dominantă a spiritualității românești și, de asemenea, este și o forță misionară. În anul acesta pe care Sfântul Sinod l-a proclamat ca Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii vedem că taina familiei binecuvântată de Dumnezeu poartă în ea o lumină puternică și noi trebuie să punem în evidență înțelesurile duhovnicești ale familiei, dar și a legăturii dintre parohie, acolo unde se nasc și se botează copii, și mănăstire. Mănăstirea este tot timpul sprijinită de familiile creștine pentru că în mănăstire vin tineri să devină monahi plecând din parohie și, de asemenea, tinere, dacă mănăstirea este de maici să devină surori și apoi maici într-o mănăstire”.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru cuvântul de întâmpinare și maicilor mănăstirii pentru primire.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit în dar mănăstirii cărți, iar credincioșilor prezenți iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente