Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Țigănești

Maicile din obștea Mănăstirii Țigănești a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și numeroșii credincioși care au participat la Sfânta Liturghie din Duminica după Nașterea Domnului, 30 decembrie 2012, în biserica sfântului așezământ de lângă localitatea Ciolpani au avut ocazia să asculte cuvântul de folos duhovnicesc ținut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Preafericirea Sa a evidențiat învățăturile duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică ce istorisește fuga în Egipt. „În această Evanghelie, Mântuitorul Iisus Hristos este un Om al încercării, al suferinței și al prigoanei, iar aceasta se va vedea în toată viața Lui, pentru că o parte din poporul evreu L-a primit și o parte L-a respins. Aceasta nu este numai o caracteristică a unui popor, ci în fiecare popor există o parte din el care primește credința, care iubește pe Dumnezeu și Îi mulțumește, și o parte care rămâne ostilă sau indiferentă. De aceea este foarte important să cunoaștem că atunci când Dumnezeu cheamă la mântuire, El cheamă pe toți oamenii, dar nu toți răspund. În Sfânta Scriptură se spune că sunt mulți chemați, dar puțini aleși, iar Sfântul Grigorie de Nyssa spune: Sunt aleși cei care răspund chemării. Adică Dumnezeu respectă libertatea omului și această libertate poate să fie o credință puternică sau poate să fie o indiferență, chiar ostilitate”, a arătat, între altele, Patriarhul României.

De asemenea, a arătat Preafericirea Sa în Duminica după Nașterea Domnului vedem, pe de o parte, binecuvântarea familiei, prin Pruncul Iisus, prin Maica Domnului, dar vedem și că în zilele ce urmează Soborului Maicii Domnului Biserica a rânduit să fie pomeniți o serie de mucenici ce au pătimit pentru Hristos, precum Sfântul Arhidiacon Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie, sfinții 20.000 de mucenici arși în Nicomidia, iar în 29 decembrie sunt pomeniți cei 14.000 de copii uciși în Betleem și împrejurimi din porunca regelui Irod. „Iată că și modul în care după Crăciun Biserica a rânduit ca în calendar să fie pomeniți acești mucenici ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos în lumea aceasta are de suferit, dar nu numai El, ci și toți care cred în El, după cum cei care Îl iubesc pe El și chiar devin mucenici sunt cei mai fideli fii ai Bisericii”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente