Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat, astăzi, 24 septembrie 2011, cea mai veche vatră monahală din țara noastră, Mănăstirea Hodoș-Bodrog din județul Arad. Cu această ocazie, în biserica mănăstirii a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către soborul de slujitori ai așezământului monahal.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat valoarea inestimabilă a clădirilor și picturii străvechiului așezământ monahal din punct de vedere al continuității credinței ortodoxe în Transilvania: „Un popor care își arată continuitatea în istorie ca popor creator de valori este un popor cu o demnitate mai mare. Noi, în general, am îndurat istoria, dar, cu toate acestea, am și creat în istorie valori. Biserica aceasta are valoare de simbol prin continuitatea ei istorică, prin fidelitatea față de credința ortodoxă în fața prozelitismului eterodox de-a lungul veacurilor, mai ales începând cu secolul al XIII-lea, când o mulțime de mănăstiri ortodoxe asemănătoare au fost distruse din cauza prozelitismului occidental. De asemenea, are o valoare de simbol al demnității noastre prin faptul că frumosul din lumea aceasta vizibilă este un îndemn spre a căuta frumusețile netrecătoare ale Împărăției Cerurilor. Biserica Ortodoxă pictată este cerul pe pământ pentru ca pe pământeni să-i înalțe duhovnicește la ceruri. Este o mărturisire a credinței noastre în lumina Învierii și în lumina transfigurării. De aceea, iconografia ortodoxă nu este o simplă podoabă estetică, ci este veșmântul liturgic al comunității monahale sau parohiale mărturisitoare a Preasfintei Treimi și rugătoare în fața Preasfintei Treimi”, informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Patriarhul României a mai spus: „Suntem bucuroși să vedem cum această veche mănăstire de la 1177, fiind cea mai veche mănăstire de pe teritoriul României, cu o continuitate istorică neîntreruptă, este restaurată și aceasta arată grija mănăstirilor pentru păstrarea patrimoniului sacru național. În Patriarhia Română există multe biserici în construcție, dar și biserici monumente istorice în restaurare. Deodată cu nevoia de a construi biserici noi, deoarece cele vechi au fost prea puține sau prea puțin încăpătoare, noi avem datoria de a restaura, consolida și pune în evidență valorile deosebite ale patrimoniului cultural sacru”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a subliniat importanța venirii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Aradului: „Nu este întâmplătoare venirea Preafericirii Voastre de data aceasta aici, mai ales că mănăstirea, temeluită de atâtea veacuri, a fost reînnoită la răstimpuri, în secolul al XVII-lea, al XVIII-lea și chiar în secolul al XX-lea, iar în veacul de acum, al XXI-lea, chiar de la început s-a făcut restaurarea generală a străvechii vetre. S-au zidit între timp și alte altare, căci mai avem trei pe lângă acesta. Însă, anul acesta tocmai am inaugurat, în preajma venirii Preafericirii Voastre, această mănăstire care este înnoită și tot ne-a mai rămas un paraclis care, cu binecuvântarea Preafericirii Voastre, lucrările fiind aproape încheiate, dorim să-l sfințim la vremea către hram, la Intrarea Maicii Domnului în Biserică și să ne bucurăm ca de toate celelalte”.

La final, Preafericirea Sa a dăruit Mănăstirii Hodoș-Bodrog o Sfântă Evanghelie, primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române, cele trei volume dedicate autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: Autocefalia: libertate și demnitate, Autocefalie și responsabilitate, Autocefalie și comuniune, precum și o Cruce de binecuvântare.

Vizita Patriarhului României în Arhiepiscopia Aradului va continua, mâine, 25 septembrie 2011, cu sfințirea bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Arad-Gai.

Comentarii Facebook


Știri recente