Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Jertfelnicia poporului român este simbolizată pe stema țării”

Ieri, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Catedrala patriarhală din București, a avut loc, după Sfânta Liturghie, o slujbă de Te Deum oficiată de către PF Părinte Patriarh Daniel, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța acestei zile solemne, cu mare semnificație pentru viața poporului nostru.

Potrivit tradiției bisericești, ieri, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în Catedrala patriarhală din Capitală, precum și în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale și mănăstiri a fost oficiat un Te Deum și au fost pomeniți eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea națională a românilor, în anul 1918.

La finalul slujbei de mulțumire, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că în această zi sfântă și solemnă cu mare semnificație pentru viața poporului român, ziua unirii celei mari, care a devenit Zi Națională a României, s-au adus rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român de-a lungul istoriei sale și mai ales pentru marele dar al unității naționale.

Patriarhul României a subliniat că unitatea ca și libertatea sunt daruri de la Dumnezeu, care însă trebuie cultivate, mai ales într-o lume marcată de tendința dezbinării, de tendința izolării, de tendința autosuficienței, adesea, de tendința orgoliului.

Părintele Partriarh a continuat, spunând că „această unitate pe care noi am primit-o de la cei ce au făurit-o este o unitate obținută prin rugăciune și jertfă, prin luptă și multă dăruire de sine. Unirea de la 1 Decembrie, de la Alba Iulia, a încoronat eforturile de unire ale poporului român, pentru că în același an, 1918, s-a unit cu patria mamă și Bucovina, și Basarabia, iar această unire este de fapt o întregire a neamului românesc, și de aceea trebuie păstrată cu multă sfințenie. Există în fiecare dar primit de la Dumnezeu o bucurie deosebită, dar cei care păstrează darurile și le cultivă, le apără și le promovează, simt că bucuria foarte adesea trece prin jerfă, așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a înviat din morți și S-a înălțat la ceruri întru slavă, după ce a trecut prin jertfa Sfintei Cruci și prin moarte și sălășluirea în mormânt. Jertfelnicia poporului român în lupta sa pentru menținerea dreptei credințe, pentru păstrarea, cultivarea și dobândirea întregii unități este simbolizată pe stema țării, prin faptul că vulturul poartă în plisc crucea”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Asociere între păstrarea credinței apostolice și păstrarea unității naționale

În continuare, Patriarhul României a subliniat că drapelul țării și stema țării noastre ne cheamă la pomenirea eroilor și a tuturor celor care s-au jertfit pe sine pentru unitatea națională și, de asemenea, a evidențiat că ziua aceasta de 1 Decembrie, ca zi națională, urmează după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre în 1997 ca fiind Ocrotitorul României. „Există o legătură între păstrarea credinței creștine apostolice primită prin propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Apostol Andrei în părțile Dobrogei, în Sciția Minor, cum se numea regiunea în timpul său, iar noi suntem chemați să facem întotdeauna asocierea aceasta între păstrarea credinței apostolice și păstrarea unității naționale. În acest sens, și noua Catedrală patriarhală va avea pe lângă hramul Înălțarea Domnului Iisus la ceruri, întru slavă, ca sărbătoare a pomenirii eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, și sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat, Ocrotitorul României, Apostolul românilor și patronul spiritual al tuturor românilor de pretutindeni”, a mai spus PF Daniel.

În final, Preafericirea Sa a subliniat că „unitatea națională trebuie cultivată mai întâi pe baza credinței apostolice, pe baza culturii noastre românești pe care a plămădit-o în primul rând Biserica și școala, arătând contribuția Bisericii la realizarea Unirii celei mari, contribuție care a fost una imensă, însă ea a fost pregătită cu secole înainte”.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat ieri dimineață în Capitală, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. Sărbătoarea a început cu slujba de pomenire a eroilor români care au luptat pentru apărarea țării, credinței, libertății și unității naționale. Au urmat apoi depuneri de coroane și jerbe de flori.

La manifestări au fost prezente oficialități naționale și internaționale, alături de reprezentanți ai armatei și de foarte mulți români.

Comentarii Facebook


Știri recente