Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit noua biserică a Mănăstirii Arad-Gai

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit astăzi, 25 septembrie 2011, noua biserică cu hramul Acoperământul Maicii Domnului a Mănăstirii Arad-Gai, împreună cu un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lukian, Episcopul sârbilor ortodocși din Budapesta și Timișoara, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria și din Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor preoți și diaconi și în prezența a mii de credincioși.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți, printre altele, despre necesitatea lăcașurilor de cult în viața credincioșilor, asemănând o biserică nou sfințită cu o poartă nouă a Cerului, pentru că în biserică cerul coboară pe pământ și, astfel, noi, pământenii, să ne putem înălța duhovnicește la ceruri. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că Biserica este și Casa Preasfintei Treimi și de aceea rostul Bisericii este acela de a sfinți viața noastră. În concluzie, sfințirea bisericii se face ca noi să venim în biserică și să ne sfințim viața prin mărturisirea și iertarea păcatelor, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, prin împlinirea poruncilor lui Hristos, și anume porunca iubirii față de Dumnezeu și față de semenii noștri.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, de preoți și diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii.

După citirea pericopei evanghelice, din Evanghelia după Luca, capitolul 5, versetele 1-11, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică, arătând că puterea harului lui Dumnezeu schimbă situații, stări și vocații. Astfel, harul lui Dumnezeu schimbă eșecul în reușită, înfrângerea în biruință și schimbă profesiile, din pescar de pești, Iisus Domnul, face slujitori ai Bisericii Sale, pescari de oameni, adică cei care adună în Biserica Lui oameni pentru mântuire. Corabia în care se afla Mântuitorul Iisus Hristos cu ucenicii prefigura însăși Taina Bisericii. Preafericirea Sa a mai spus că Hristos Domnul împreună cu ucenicii Săi, urcându-se în corabie, pe mare, ne arată că numai harul lui Dumnezeu poate să schimbe situațiile nefavorabile din viața noastră.

Totodată, Evanghelia de astăzi transmite și mesajul speranței, Patriarhul României îndemnând ca atunci când ajungem la un eșec după ce ne-am ostenit mult, să nu disperăm, ci întru răbdare, rugăciune și speranță să așteptăm ajutorul lui Dumnezeu care vine, dar nu când vrem noi și nici cum vrem noi, ci cum dorește El. Foarte adesea am cerut cu insistență mare lucruri mărunte, iar Dumnezeu nu le-a împlinit pentru că pregătea ceva mai bun și mai mare. De aceea, Evanghelia ne învață să nu deznădăjduim.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Mănăstirii Arad-Gai un set de sfinte vase, o Sfântă Evanghelie, o Cruce de binecuvântare, primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi apărută sub egida Patriarhiei Române, cele trei volume dedicate autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: Autocefalia: libertate și demnitate, Autocefalie și responsabilitate, Autocefalie și comuniune, vol. IV și V ale Filocaliei, un album cu activitățile Patriarhiei Române și câteva cărți duhovnicești. De asemenea, au fost evidențiați cei care s-au ostenit la construirea și împodobirea lăcașului de cult. „Diploma Sfântului Constantin și Elena” a fost acordată părintelui protos. Cleopa Jurj, stareței mănăstirii, stavrofora Magdalena Borteș și proinstareței Ieroteia Avram; Diploma de vrednicie „Sfântul Andrei, Ocrotitorul României”, a fost oferită reprezentanților autorităților locale și de stat.

Comentarii Facebook


Știri recente