Prea puțini reușim să trecem dincolo de limitele unui creștinism rudimentar, spune PS Sebastian

Episcopul Slatinei și Romanaților spune că dregătorul bogat din textul evanghelic citit duminică la Sfânta Liturghie s-a dovedit a fi adeptul unei religii prea simple și prea comode, limitată doar la ceea ce este firesc și la îndemâna oricui: „să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta”. 

Aceasta însă era o religie exclusiv „umană” sau „umanistă”, câtă vreme privea doar relația cu semenii, și o religie prohibitivă, a lui „ce NU avea voie să facă”, fapt pentru care bogatul se și simțea neîmplinit.

A simțit că practica o religie rudimentară; a intuit că Domnul are și alte așteptări de la el și, dornic de desăvârșire, Îi cere și restul: „ce să (mai) fac ca să moștenesc viața de veci?” Atunci Domnul îi descoperă măsura desăvârșirii: renunțarea la bogăție (lepădarea de sine), devotament deplin și dragoste desăvârșită față de El, spune PS Sebastian.

PS Sebastian subliniază că „Una este să nu-ți înșeli partenerul de viață, și alta este să îl iubești! Una e să nu ucizi, și alta să-ți slujești semenii! Una este să nu mărturisești strâmb, și alta să-ți dai viața pentru aproapele tău, sau chiar pentru Domnul! Una este să nu furi, și alta să-ți împarți averea săracilor!”

Subliniez acestea pentru că, din păcate, prea puțini dintre noi reușim să trecem dincolo de limitele unui creștinism rudimentar, prohibitiv, firesc sau umanist – gen dregătorul bogat –, pentru a practica un creștinism devotat sau dedicat și desăvârșit, pe care îl așteaptă Hristos de la noi.

Vezi textul integral pe site-ul oficial al Eparhiei.

Sursă foto: cain.ro

Comentarii Facebook


Știri recente