Prăznuirea Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, la Galaţi

Biserica Ortodoxă i-a pomenit în ultima zi a lunii trecute, 31 ianuarie, pe Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan. Cu această ocazie, la Capela Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Galaţi s-a sărbătorit hramul, informează “Ziarul Lumina”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în capela construită în curtea spitalului de către un sobor de preoţi de caritate, condus de pr. Eugen Buruiană, protoiereu de Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a cadrelor medicale ale spitalului şi a copiilor pacienţi, însoţiţi de părinţii lor. La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii internaţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat că prin rugăciune şi slujire medicală, preoţii şi medicii devin misionari ai sănătăţii: „Una din dimensiunile esenţiale ale slujirii într-un spital ca acesta este misiunea pentru sănătate. În Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, devenit şi clinică universitară, se unesc într-un tot organic corpul medical de elită şi un grup de tineri medici rezidenţi, care învaţă cea mai gingaşă parte a medicinei: dragostea şi pasiunea pe care o are o mamă pentru copilul său. De asemenea, prin rugăciunea din capela spitalului redescoperim vocaţia de a iubi copiii altora mai mult ca pe propriii copii. Prin aceasta învăţăm să fim misionari ai sănătăţii, mai ales pentru tineri şi copii a căror boală este un semn al suferinţei comune, precum şi sănătatea este un semn şi un dar al bucuriei comune!“

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa cadrelor medicale, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene şi a copiilor internaţi aici, a săvârşit o slujbă de mulţumire şi Parastasul pentru toţi ostenitorii Spitalului de Copii din Galaţi trecuţi la Domnul.

După slujirea liturgică, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de preoţii slujitori şi cadrele medicale, a vizitat saloanele unde sunt internaţi cei mici, încurajându-i în suferinţă şi oferindu-le daruri.

Piatra de temelie pentru noul lăcaş din incinta spitalului a fost aşezată de chiriarhul Dunării de Jos la 3 octombrie 2011, pentru ca, la data de 28 noiembrie 2012, în cadrul manifestărilor pastoral-misionare prilejuite de sărbătorirea la Galaţi a Sfântului Apostol Andrei, IPS Dionisie, Mitropolit de Corint, şi IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, să săvârşească slujba de binecuvântare pentru începerea slujirii în noua capelă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ din Galaţi. Capela spitalului mai are ocrotitori pe Sfinţii Patapie şi Luca al Crimeii.

Comentarii Facebook


Știri recente