Prăznuirea Sfântului Ierarh Teotim

Biserica Ortodoxă Română îl pomenește la 20 aprilie pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului. Sfântul Teotim a fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395, după moartea înaintaşului său în scaun, episcopul Gherontie. În această calitate a participat, în anul 400, la un sinod local la Constantinopol, convocat de Sfântul Ioan Gură de Aur. Și-a desfăşurat activitatea la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, fiind contemporan cu marii Părinți ai bisericii, informează TRINITAS TV.

Despre Sfântul Ierarh Teotim al Tomisului amintesc mai multe surse istorice: „El este amintit de Fericitul Ieronim în lucrarea sa despre bărbaţii iluştrii, de Sfântul Ioan Damaschin în lucrarea sa Sfintele paralele. Este cu adevărat vestit de doi mari istorici care consemnează despre Sfântul Teotim că era un om al ştiinţei şi al credinţei, al înţelepciunii şi al timpului său cunoscut de către toţi”, a mărturisit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Tomisului.

De asemenea, sursele istorice ne spun faptul că Sfântul Teotim era cinstit, încă din timpul vieții, nu doar de creștini.

Comentarii Facebook


Știri recente