Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul în Cetatea Băniei

Astăzi, când Biserica noastră Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va sluji Sfânta Liturghie în mijlocul parohienilor din cartierul craiovean Brestei. Vizita pastorală este prilejuită de serbarea hramului sfântului lăcaș de închinare.

Prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Mântuitorului Hristos, este în fiecare an prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Mitropolia Olteniei. În cinstea sa au fost ctitorite mai multe lăcașuri de închinare care își serbează astăzi hramul. Astfel, la Craiova, îmbracă astăzi haina de praznic bisericile „Sfântul Ioan Hera”, „Sfântul Ioan Botezătorul” – Brestei și Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craiovița Nouă, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Biserica „Sfântul Ioan Hera”, monument istoric de la începutul secolului XIX

Prima dintre ele se încadrează în rândul monumentelor istorice. A fost ridicată la anul 1804 pe strada Arinișului, la numărul 25, de breasla cojocarilor craioveni, în frunte cu Hera Stănescu. Locul pe care a fost așezată a aparținut unei mai vechi biserici din lemn, cunoscută sub numele de „Chițirămonia”, arsă integral de turcii lui Pașa Pazvantoglu, la anul 1800. Zidirea actualei biserici s-a făcut în timpul domniei lui Constantin Ipsilanti și a episcopului de Râmnic, Chir Nectarie. Lucrările, săvârșite exclusiv din cărămidă, au fost duse la bun sfârșit la anul 1804. Deși renumitul cojocar a fost principalul ctitor al sfântului lăcaș de închinare, așa cum am arătat mai sus, el nu a apucat să-și vadă dusă la bun sfârșit ctitoria. După moartea sa, toată grija lucrărilor a fost preluată de fratele său mai mic, Șerban, și de soția sa, Porfira. Cu timpul, Biserica „Ioan Hera” a fost înzestrată cu numeroase proprietăți, clădiri și terenuri, în oraș și în zonele învecinate. Astăzi, la altarul sfântului lăcaș slujește preotul Alexandru Ieremia.

Obiecte de cult cu valoare istorică la Biserica „Sfântul Ioan Hera”

La intrarea în sfântul lăcaș este așezată piatra pisaniei, datată chiar din anul 1806. Scrisă cu litere chirilice, textul ei oferă informații prețioase despre perioada în care a fost ridicată și despre identitatea ctitorilor: „Această sfântă și dumnezeiască biserică ce se cinstește și se prăznuiește – hram Sf. Ioan Botezătorul, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sf. Prooroc Ilie, este zidită din temelie de Dumnealui răposatul jupân Hera Stenescu, cojocar din zilele Domnului nostru, Constantin Alexandri Ipsilanti Voievod, cu blagoslovenia Sfinții Sale Chirie Chir Nectarie, Episcopul Râmnicului și săvârșită de Dumnealui Șerban Stenescu, fratele răposatului Hera, ajutat și de ignaful cojocarilor”.

La fel de importante sunt și icoanele Sfinților Ioan Botezătorul și Ilie Tezviteanul, frumos lucrate în argint. Alături de acestea stau și icoanele așezate pe catapeteasmă, vechimea lor depășind 100 de ani. La exteriorul bisericii, în latura dinspre miazăzi, a fost descoperită o piatră funerară cu valoare de document. Din inscripția chirilică, gravată la exterior, descoperim identitatea a șapte persoane: „Ilie, Dumitrana – soția sa, Anastasia, Mihalache, Iancu, Niculae, fiii lor; Nicolae Andronescu, Nicolae fiul său, încetați din viață la 1856 octombrie, din neprevăzuta întâmplare, cu grabnică moarte”.

Bisericile Sfântului Ioan Botezătorul din Brestei și Craiovița Nouă

Cel de al doilea lăcaș de închinare, ridicat în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, se află în cartierul craiovean Brestei. Construcția s-a făcut în timpul regimului comunist, după anul 1985, prin strădania pr. conf. univ. dr. Gheorghe Zamfir și a credincioșilor din această zonă. Slujba de sfințire a avut loc după Revoluția din 1989, fiind săvârșită de vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei.

Tot în cinstea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorului a fost ridicată și catedrala din cartierul Craiovița Nouă. Piatra de temelie a fost pusă aici în luna martie a anului 1990, de Nestor Vornicescu, pe atunci mitropolit al Olteniei. Din lipsă de fonduri, lucrările au fost suspendate o bună perioadă de timp, fiind reluate în urmă cu câțiva ani, la inițiativa IPS Irineu. Actualmente, biserica se află ridicată „la roșu”, urmând ca în următorii ani să se execute finisajele exterioare și pictura.

Comentarii Facebook


Știri recente