Praznicul Rusaliilor la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

Praznicul Rusaliilor a adunat, duminică, 31 mai 2015, sute de credincioşi la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău. Sfânta Liturghie a oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a precizat Dragoș Olteanu. În continuare, a fost săvârşită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit şapte rugăciuni speciale de invocare a ajutorului Sfintei Treimi, cuprinzând şi cereri pentru cei adormiţi în Domnul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.

„Astăzi, putem spune că este ziua noastră a tuturor, sărbătoarea noastră, pentru că sărbătorim actul de întemeiere sau de naştere a Bisericii, înţeleasă ca şi comunitate de creştini, botezaţi în numele lui Hristos. Cu Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, cum mai este cunoscută, datorită faptului că s-a suprapus peste o sărbătoare a romanilor, Rosalia, începem o nouă perioadă din anul bisericesc, numită perioada Octoihului, care ţine până la Duminica Vameşului şi a Fariseului, când începe Triodul, şi, apoi, cea de-a treia este perioada Penticostarului, pe care tocmai am încheiat-o ieri. Acesta este ciclul de sărbători, ce ne caracterizează şi ne marchează viaţa noastră creştinească, iar de acum înainte veţi auzi în fiecare duminică şi sărbătoare fragmente evanghelice, în care suntem îndemnaţi să ne însuşim şi să împlinim Evanghelia Mântuitorului Hristos, care se propovăduieşte în mod corect doar în spaţiul sacru al bisericii, de către slujitorii pe care Hristos i-a rânduit“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, în cuvântul de povăţuire.

La final, toţi cei prezenţi au primit frunze de nuc binecuvântate, simbol al limbilor ca de foc ale Duhului Sfânt, Care S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli în ziua Cincizecimii.

Comentarii Facebook


Știri recente